09.03.2018 – zandenbos – 13 km

Gisteren heb ik niet meer gelopen maar vandaag ga ik op pad voor een rondje met woef. S. is thuis en hij brengt ons weer naar de start vlakbij het Zandenbos. Vorig weekend hebben we dat ook zo gedaan omdat het toen een beetje koud was om met de auto terug te rijden. Ik verkende toen het gebied daar en stuitte op het Mosterdveen. Mooie route maar vandaag ga ik veel korter lopen. Ik ga nu de route lopen die ik eigenlijk voor die dag had getekend.

Eerst dus langs camping de Tol en vanaf daar even langs beide vennetjes van het Ronde Huis. Dat blijft een mooi plekje. Het ijs is nog niet helemaal weg zo te zien.

klik voor groot


Daarna lopen we door het bos rechtstreeks naar de Waskolk. Het weer is eigenlijk prima en warmer dan gedacht. En het andere probleem is het feit dat iuk gigantisch nodig naar het toilet zou moeten. Niet voor een plasje alleen want daar draai ik mijn hand niet meer voor om onderweg. Maar ook voor een grote boodschap. Daar heb ik geen zin in en ik probeer door te lopen. Sneller dan ik denk, loop ik al het mooie open stukje op richting de Waskolk. Inmiddels schijnt de zon volop.

klik voor groot

Maar dan moet ik toch echt even van het pad af. Ik zoek naar een plekje uit het zicht en probeer een plas te doen. Maar helaas…. daar zit ik dan ongelukkig te zijn in de bosjes. Ik heb gelukkig wel een zakje zakdoekjes meegenomen maar die zit achterin de rugzak. Op mijn hurken wurm ik dus de rugzak van mijn rug zonder iets in mijn eigen poep te laten vallen. Wat een gedoe. Uiteindelijk lukt het natuurlijk allemaal en sta ik weer netjes aangekleed op het pad. Mijn papiertjes netjes in een poepzakje van woef. Ik maak mijn handen schoon met water uit de rugzak en een desinfectie doekje uit de achterzak. Opgelucht gaan we weer verder.

In no time sta ik bij de Waskolk nu. Ik kan hier nu beter van genieten en blijf even kijken.

klik voor groot

Daarna neem ik een breed pad en ga proberen om over een nieuw pad terug naar de Elspeterweg te komen. Ik wil namelijk niet over de weg lopen waar ook af en toe een auto kan rijden. Het is mooi maar ik moet wel af en toe op de kaart kijken en het loopt ook niet overal even makkelijk. Verderop komen we ineens bij een informatie bord van het Ronde Huis. Bijzonder toch dat in Nederland nooit een ruine wordt onderhouden van zoiets maar alles gewoon wordt gesloopt. Heel jammer want er is niets meer van over (behalve de rododrendons en de vennetjes). De bomen rond het oude Ronde Huis zijn gigantisch groot. Eindelijk een echt stuk bos. Hoop dat ze dit niet ineens ook gaan kappen.

klik voor grootDaarna moet ik met behulp van de kaart weer even mijn weg vinden richting de weg en daarna lopen we al snel weer over het bekende stuk terug naar huis. Dat is erg mooi met een stukje zacht zand eerst en daarna heide en bos. Gek genoeg maar ik geen enkele foto meer. Misschien omdat ik moe ben en het heel zwaar vind vandaag. Ik moet echt een keertje even zonder woef gewoon over de weg lopen want de belasting op deze manier is onevenredig zwaar en zeker voor de afstand die ik loop. Ik doe er heel erg lang over.

Overigens lees ik dat we vorig jaar nogal problemen hadden met een pootje van woef. Ik startte toen ook PEA tegen eventuele pijnklachten en gaf woef behoorlijk lang rust. Ik liep toen zelfs met de doggyride aan de duwstang en verwachtte dat woef wel geduwd zou moeten gaan worden. Niets van dat alles want ze loopt gewoon dagen achter elkaar met me mee zonder enig teken van ongemak, pijn of stijfheid. Dat is dus nogal andere koek dan vorig jaar. Ben ik ook heel erg blij mee.

Na 13 km staan we weer voor de deur. Nu weer wat klusjes doen rond het huis.

gegevens:

* 13 km
* 5 graden

maart 76 km – 2018 totaal 439 km