29.12.2017 – kilchrenan – 10 km

Toen ik vanmorgen eindelijk eens uit mijn bedje rolde, sneeuwde het heel licht. Het stelde niks voor maar het zag er wel mooi uit. We zijn eerst gaan ontbijten en daarna rommelde ik nog wat op de computer met een website. Het bleef echter sneeuwen, het zonnetje ging daarna schijnen en daarna werd het weer droog. Ik besloot dus op pad te gaan met woefje en hetzelfde rondje te lopen als gisteren maar dan het korte rondje. Het zou vast heel mooi zijn met de sneeuw die gevallen was en het is prima bereikbaar. Mijn schoenen zijn ook gewoon geschikt voor sneeuw dus lekker op pad!

Al snel ben ik klaar voor vertrek en gaan woef en ik op pad. Er ligt veel meer sneeuw op het pad dan ik gedacht had maar mooi is het wel! Ik zie twee andere sporen die duidelijk vers zijn. Dat koppel is dus ook aan het lopen hier en is nog niet terug want ik zie nog geen voetsporen de andere kant op.

klik voor groot


Ik start vrij snel met mijn runnetje en het gaat langzaam omdat de sneeuw vrij diep is. Het eerste stuk valt nog wel mee en we zijn al snel bij de afslag naar rechts. Ik til woefje weer over het hekje en ze wacht geduldig totdat ik er ook overheen ben. Ook hier nog de voetsporen van het andere koppel. Hier ligt echt veel sneeuw, waarschijnlijk door de schaduwzijde en doordat er weinig wind staat. Het is wel prachtig en ik ben blij dat ik alsnog gegaan ben natuurlijk. Liep ik gisteren dit stukje met volle zon en bijna een lenteachtige sfeer, nu is het echt winters. Het is overigens niet echt koud. Ik heb wel mijn sleeves aan en een hoofdband maar dat is meer comfortabel dan nodig.

klik voor groot


Ik hobbel langs het meertje en geniet volop. Bij de twee wildroosters til ik woef gauw op zodat ze er niet doorheen valt omdat het allemaal slecht te zien is door de diepe sneeuw. Voorzichtig schuifel ik met mijn kostbare last in mijn armen over de gladde roosters. Ze vindt het gelukkig allemaal prima nu ik weet hoe ik haar het beste kan optillen.

Klik voor grootNa het tweede wildrooster lopen we het bos in. Dit is echt adembenemend mooi hier. De stilte van de omgeving en het geknisper van de verse sneeuw onder mijn schoenen is echt geweldig. Op deze verse sneeuw is het prima lopen natuurlijk ook al moet ik wel goed opletten waar ik loop. Kuilen zijn natuurlijk zo goed als onzichtbaar maar aangezien dit al de derde keer is dat ik hier loop, ken ik al een beetje het pad en weet ik waar ik op moet letten. Gelukkig ligt er zoveel sneeuw dat de ijslaag eronder nergens een gevaar vormt.

Klik voor groot


Ik ga niet rechtsaf naar de dam ook al ben ik heel benieuwd hoe het er allemaal uitziet nu. Het andere koppel is daar ook niet heen blijkbaar want het pad is maagdelijk wit en het spoor loopt rechtdoor waar ik ook heen ga.

We hobbelen rustig door en ik maak veel foto’s. Ik maak ook een video van woef die lekker voor me uit scharrelt. Ze heeft het duidelijk naar haar zin en kijkt vrolijk en blij. Ze is zo makkelijk te lezen!

Ik maak een foto bij de afslag van de inlaat maar loop er niet heen want er is niks te zien ook geen uitzicht. Ik ga verder langs de dik besneeuwde bomen. Het lopen gaat langzaam maar gestaag tussen het foto’s maken door.

Als ik bij de kruising kom, sla ik linksaf. Het spoor van de andere lopers gaat rechtsaf. Toevallig keek ik op de kaart vanmorgen waar dat pad eigenlijk heen loopt, maar het gaat alleen maar steeds verder weg. Ik twijfel even of ik een stukje zal doen om te kijken naar het uitzicht maar de 10 km lijkt me wel voldoende voor vandaag met deze sneeuw. Als ik een stukje verder naar boven gelopen ben en omkijk omdat ik een foto van het uitzicht maak, zie ik het koppel ook weer mijn kant opkomen. Blijkbaar ook alleen maar een stukje die kant op gelopen en nu weer verder met de route die ik loop.

Maar ik heb nu de maagdelijke sneeuw voor me en dat is wel gaaf eigenlijk. Niemand was hier voor me. Even verderop zie ik een ree het pad oversteken en het bos in gaan. Als ik verder loop, zie ik het spoor dat zijn hoefjes maakten in de sneeuw. Mooi gezicht. Verderop zie ik veel meer verse sporen dus er lopen hier toch aardig wat herten over het pad zo te zien.
Ik maak weer foto’s bij het meertje en loop door tot het uitzichtspunt. Wat is het mooi vandaag. Gek genoeg is het heel helder en kan ik ontzettend ver kijken.

Klik voor groot


Bij de kruising sla ik linksaf. Ik ga verder geen lusjes meer maken maar gewoon lekker terug.

Klik voor groot

Daarna hobbelen we lekker naar beneden. Wat een gigantisch dikke laag is er deze ochtend gevallen. Ik kijk genietend om me heen, kijk naar de sporen van alle dieren die hier lopen en naar woef die vrolijk voor me uit loopt. Ze is blij en dat maakt mij ook blij.

Klik voor grootGelukkig is het droog gebleven en na 10 km staan we weer bij de auto. Op naar de volgende run. Ik liep nog niet eerder met zoveel sneeuw hier en het was echt gaaf.

Klik voor groot

gegevens:

* 10 km
* 0 graden

december 162 km – 2017 totaal 2.722 km