van barefoot naar schoen

van barefoot naar schoen

In hardloop-land zijn al jaren discussies gaande of Barefoot running nu beter is dan lopen met een schoen. Lopen met schoenen zou juist blessures geven, we zouden ineens op onze hak landen in plaats van op de voorvoet met alle gevolgen van dien etc etc. Inmiddels is er ook een hele rage op gang van minimalistische schoenen. Bijna ieder merk heeft tegenwoordig wel van dit soort schoenen, met natuurlijk de Vibram Five Vingers als exotisch exemplaar. Die laatste lijkt op een soort handschoen voor de voet. Af en toe zie je op runs mensen ermee lopen. Op zich ben ik best benieuwd hoe het loopt, want ik weet door mijn schoenmodellen (6 in totaal) dat er wel degelijk verschil zit tussen modellen, merken en features. De ene schoen is veel zwaarder dan de andere schoen, de demping is anders etc etc. Maar de discussie erover is soms leerzaam tot lachwekkend. Hier staat een aardig artikel (5 in totaal, links in het menu kan je verder zoeken) over de zin en onzin van schoenen.

Mijn runningmate gaat in ieder geval tijdelijk juist de andere kant op: van barefoot naar schoen! En wel een prachtige schoen met Vibram zool. Ze krijgt dan weliswaar geen vingertjes, maar het ziet er toch wel hip uit. Ik hoop dat het helpt om verder te herstellen van haar totaal kapotte zooltje dat erg pijnlijk was. Inmiddels gaat dat alweer een stuk beter, maar het blijft de komende weken een zwakke plek en met al die kilometers die we samen afleggen, lijkt dit een goede oplossing. Ze is al gewend aan schoenen want in 2010 had ze al een snee in haar poot en moest ze ook een schoentje aan. Maar nu zal mijn portemonnee er toch aan moeten geloven en zal er een fatsoenlijke schoen voor haar moeten komen. En dus niet maar een enkele schoen maar in ieder geval 2 of zelfs 4 want wij lopen ook niet op 1 schoen. Op de onderste foto mijn runningmate met de oude (binnen)schoen. Over slijtage gesproken…. Niks 1500 km!


3 gedachten over “van barefoot naar schoen

 1. Girl on the Run

  Mooie meid zeg! Wat had ze voor aan der poot dat ze herstellende is? Heb zelf zalf gekocht toen ik m’n hond meegenomen had op vakantie naar Tirol om daar te wandelen maar bleek volledig overbodig te zijn.
  Hij heeft al 1 keer last gehad toen ie nog puber was na een lange wandeling op asfalt (mijn fout natuurlijk).

 2. max

  @ girl on the run: Z is een Vizsla draadhaar. Beetje lange tong op bovenstaande foto… maar het was toen hartje zomer. Vorig jaar had ze een diepe snee in haar voorpootje. Dat was toen door een glasscherf. Niet door het rennen want dat deed ze toen nog niet met me ;-)

  Nu heeft ze 10 dagen geleden een stuk van haar zooltje afgesleten. Geen ide of dat door het lopen is gekomen, zo ja dan is het mijn fout!

  De nieuwe schoentjes zitten super goed, ik ben er blij mee want ze kan nu volgende week lekker mee naar het sauerland om te rennen.

  Deze nieuwe schoenen hebben een echte zool en zijn dus stevig en slijten niet zo hard!

Reacties plaatsen niet mogelijk.