hartslagzones

hartslagzones

Hoewel het schema natuurlijk op zich ‘een spelletje’ is zoals ik al eerder schreef, probeer ik natuurlijk wel het te volgen, anders kan ik net zo goed het niet doen en er niet aan beginnen. Alles met beleid, maar een schema dat ergens op slaat qua opbouw, kan nooit slechter zijn dan mijn eigen ‘gerommel’. Ik heb nu tenminste een doel (snellere 10 km loop over 6 weken). Het is best lastig om de ene keer te trainen in een hartslag zone, de andere keer op tijd en weer een andere keer op minuten per kilometer. Gelukkig kan de Garmin me onderweg alles laten zien wat ik nodig heb, en van te voren kijk ik wat ik moet doen en probeer ik dat.

Voor morgen staat er weer een rustige 60 minuten run op het programma op 75% van HRmax. Onderstaand mijn hartslagzones voor de training. Tot nu toe blijf ik daar keurig in. Tijdens wedstrijden kan er dus wel een tandje bij, want ik blijf dan in mijn trainingszone zitten.

klik voor groot

2 gedachten over “hartslagzones

  1. guus

    Interessant om te lezen. Coopers ideeen leven nog steeds.
    Zone drie en vier lijken me niet echt gezond om te doen.

  2. max

    @ guus: cooper ging uit van maximale afstand binnen 12 minuten. de uitbouw van de rest van de training op basis van HR en VO2max is pas veel later gekomen als ik me niet vergis. Ik denk dat het trouwens onzin is om afstand binnen tijd als leidraad voor conditie te nemen. Conditie is multifactorieel en heeft weinig te maken met afstand want dan is tempo alleen ineens bepalend.

    Zone 3 is prima, zonder zone 3 kom je niet verder en kan je nooit conditie opbouwen en verbeteren qua hartslag. Zone 4 is alleen voor wedstrijden.

Reacties plaatsen niet mogelijk.