27.04.2011 – week 1 schemadag 1: 60 minuten rustige duurloop 75% HRmax

27.04.2011 – week 1 schemadag 1: 60 minuten rustige duurloop 75% HRmax

Vandaag begonnen met een nieuw schema. Het is lang geleden dat is een schema gevolgd heb. Dat was natuurlijk Evy Start2Run, in 30 lessen naar de 30 minuten achter elkaar. Daar had ik toen wel wat langer voor nodig dan de 30 lessen maar uiteindelijk lukte het begin december 2009. Niks geen 5 kilometer achter elkaar, maar wel de 30 minuten waarvoor ik toen trainde. Wat was ik trots!

Inmiddels lijkt het verstandig om eens een gestructureerder programma te doen. Niet al te lang, en iets dat lijkt op wat ik al doe, dus een beetje afwisselend tussen langere rustige loopjes, wat korter en sneller en interval training. Dat laatste doe ik natuurlijk maar hap-snap.

Afgelopen maandag kocht ik bij toeval een geweldig boek waar werkelijk alles instaat over lopen. Over voeding, over fysiologie van het lopen, over trainen en vooral over genieten. dat laatste spreekt me erg aan. De schema’s zijn heel makkelijk en relatief kort. Idealistische doelen, en zowel voor de 10 km, de halve als de hele en dan op allerlei verschillende streeftijden.

Ik ga nu het derde schema van de 10 kilometer volgen. Ik deed in Rotterdam natuurlijk al mijn eerste 10 km run, en die afstand is op zich peanuts, dus een beetje training kan geen kwaad. Vandaag stond er een 60 minuten durende rustige duurloop op het programma, met een hartslag in de 75% zone. Grappig dat ik nu dus niet meer kijk naar snelheid, cadans of tempo, maar me vooral concentreer op de duur en de hartslag. Dat is niet helemaal waar, want het boek gaat er volgens mij van uit dat je dan rond de 10 kilometer loopt in het uur (als ik het tenminste goed begrijp). Het schema hier net onder gaat uit van 9 kilometer per uur, en daar zit ik volgens mij dan nu net tussen in. Maar ik kan het pas goed zien tijdens de interval training. Is dat net te snel, dan ga ik terug naar het andere schema, want ik begrijp de streeftijden niet helemaal (zit nu in het schema voor 49 minuten maar dat is natuurlijk flauwekul, zou 55 minuten op de 10 km al erg snel vinden). In ieder geval lijkt het schema helemaal op wat ik zelf nu al doe, maar met structuur. Ben benieuwd. Rustig aan en toewerken naar een doel, want dat laatste is wel leuk natuurlijk. Over iets meer dan 6 weken staat er dus een 10 km testrun op het programma, toevallig een grote in Rotterdam.

Gegevens:

* totale afstand 11,35 km
* temp 14 C
* gem BPM 145 max 151 bpm

rondje in google earth openen

april 158 km – 2011 totaal 742 km
trailschoes 406 km
kayano 152 km

Een gedachte over “27.04.2011 – week 1 schemadag 1: 60 minuten rustige duurloop 75% HRmax

Reacties plaatsen niet mogelijk.