25.04.2011 – marathon utrecht 5 km (2)

25.04.2011 – marathon utrecht 5 km (2)

Inmiddels alweer mijn derde rondje in iets meer dan 2 weken. Op 10 april de 10 km in Rotterdam, op 16 april de 1/8 marathon in Barneveld, en vandaag dan de 5 km in Utrecht. Ik wilde graag ook op die afstand een tijd ‘neerzetten’.

Vanmorgen na een lekker slaapje eerst de hond uitgelaten, daarna wat gegeten en me omgekleed. Nog even wat oefeningen en ingesmeerd, nog een keer de hond uitgelaten en naar het station. Op het station komen we al een loper tegen die ook naar Utrecht gaat. Het blijkt iemand te zijn die al 18 jaar loopt en ook trainingen geeft. Hij loopt op de 10 km en verwacht een tijd van rond de 40 minuten. Ik geloof overigens niet dat hij dat gehaald heeft als ik in de uitslagen kijk, maar het is niet makkelijk terug te vinden als je iemand niet kent. Ik krijg nog wat tips op mijn vragen over inlopen en kletsend komen we al snel in Utrecht aan. S. is weer gezellig mee, en we genieten van het lekkere weer.

Ik ga vooraf nog even de rij in voor een toiletbezoekje en ga daarna nog even bij een stand naar een BH kijken die ik uiteindelijk niet koop. Wel komt de dame van de stand me achterna, om te zeggen dat ik alsnog een langere omruilgarantie kan krijgen, na ons gesprekje gisteren over de problemen van de pacemaker en een goede sport BH.

Daarna op ons gemakje naar buiten geslenterd, het zonnetje in om even wat foto’s te maken en voor het eerst zal ik even gaan dribbelen om ‘warm’ te lopen. Dat voelt wel goed en zal ik een volgende keer toch ook gewoon gaan doen. Op die manier start je tenminste niet vanuit het niets. Het is wel super dat het zulk heerlijk weer is, want als je in een startvak in de regen staat te wachten, word je ijskoud natuurlijk. Zo is er altijd wel wat… te warm, te koud, te nat, te droog…..

In het startvak is het gezellig en gelukkig kom ik (zonder duwen) vrij vooraan te staan. Ik lees in het postje van 16 april dat mijn streeftijd 28 minuten zou zijn voor vandaag, en ik liep uiteindelijk maar net iets meer, dus dat is helemaal niet verkeerd. Volgens het tijdenschema zou ik rond de 28.50 minuten moeten zitten dus dat heb ik zeker gedaan. Niet slecht, zeker niet gezien het feit dat ik totaal op mijn gemakje liep, zonder muziek op mijn hoofd en op een cadans van iets boven de 80. Ik was totaal niet moe en sneller bij de finish dan gedacht. Toch heb ik niet ‘goed’ gelopen. Mijn eerste lap was te snel, en op de helft van de run bleef ik keurig ruim onder de 5.30 min/km. Toen ik het tempo iets liet zakken, kwam ik daarna nooit meer echt helemaal op gang, zeker niet na het keerpunt. Wat dat betreft is deze run een beetje vreemd, aangezien het een soort heen-en-weertje is, wat je waarschijnlijk bij een tweede keer wel op waarde weet te schatten. Ik heb me iets te veel laten leiden door de waarden op mijn horloge denk ik, en minder door mijn gevoel. Ik was namelijk totaal niet moe, had nergens last van maar ik wilde langzaam starten en dan iets sneller eindigen. Uiteindelijk werd het dus alsnog een positive split in plaats van andersom. Niets aan te doen, al doende leert. Het was alsnog vrij gelijkmatig en ik denk nog steeds dat de snelheid er wel langzaam in zal komen. Rustig aan dan breekt het lijntje niet. Veel belangrijker om lekker fit aan de finish te komen (met een mooie tijd) en lekker door te kunnen lopen in de dagen volgend op een evenement. Het feit dat ik nu op de Garmin de laps kan zien met een lap tijd en een gemiddelde tijd over de hele afstand is heerlijk. Dat is echt een goed idee en zal ik vaker gaan gebruiken.

Utrecht is erg leuk en een echte aanrader wat mij betreft. Niet zozeer qua route hoewel het lekker liep op het asfalt op een raar drempeltje midden in de weg na. Er was een leuke sfeer. Geen geduw en getrek bij de start, prima verzorging met water aan de start en finish en veel publiek onderweg. Er waren overigens veel uitvallers/niet starters. Ik meende toch echt te horen dat er ongeveer 1000 mensen zouden starten op de 5 km, waarvan 35% vrouwen, en ik zie 411 dames in de lijst staan en nog geen 300 heren. Waar die dus gebleven zijn weet ik niet. Ook veel uitvaller/niet starters op de 10 km. De marathonners zullen het wel erg warm hebben gehad vandaag. Het was ook zulk geweldig mooi weer. Zon en een ietsje wind. Heerlijk. Op naar 2012 en wat ik daar dan ga lopen (afstand en tijd)… dat zullen we nog wel eens bekijken tegen die tijd.

klik voor groot
Link naar de website van de marathon utrecht

Filmpje

volgt

Gegevens:

* totale afstand 5 km
* temp 16 C
* gem BPM 151 max 161 bpm

rondje in google earth openen

april 147 km – 2011 totaal 731 km
trailschoes 406 km
kayano 140 km
gelopen op kayano 15

Een gedachte over “25.04.2011 – marathon utrecht 5 km (2)

Reacties plaatsen niet mogelijk.