10.07.2015 – hitland – 3M (MAF test) – totaal 8,5 km

**10.07.2015 – hitland – 3M (MAF test) – totaal 8,5 km**

Vandaag een kort rondje tussendoor met een MAF test over 5K. Normaal loop je een MAF test over 8K 95 miles maar vandaag loop ik korter omdat ik op Hitland niet zo goed uitkom qua rondes. Volgende keer weer een serieuzere op de roeibanen zoals vorig jaar. Het is nog vrij warm ondanks het late tijdstip maar zowel woef als ik zijn er inmiddels redelijk aan gewend en met het jasje loopt het al helemaal prettig voor woef. Een merkbaar verschil.

Ik loop net tegen de bovengrens van de MAF zone aan om te kijken hoe dat gaat. Het voelt net niet echt lekker, misschien door de hogere cadans die overigens geleid wordt door de ademhaling. Op de grafiek zie ik een keurige rechte lijn qua cadans dus lopen op ademhaling werkt prima en klopt dan ook met de inspanning. Veel beter dus dan met de metronoom en het is opvallend dat dat nu zo makkelijk gaat. Overigens heb ik pas 27 trainingen in Nederland weer gedaan in 2015 dus dat is erg weinig. De rest was buitenland, lange afstanden of lekker off road zonder tijd of echt doel. Ik zie ook dat in weliswaar weer serieus begonnen met met MAF trainingen in april 2014, maar dat ik eerst een andere training deed in aanloop naar Edinburgh (eind mei), en daarna weer een schema volgde voor Nottingham (eind september). Echt langdurig ben ik er dus nog niet mee bezig als je het rijtje trainingen goed bekijkt. Maar we komen er wel! De verbeteringen zijn er in ieder geval al. Op zich zijn alle lange lopen in het buitenland en off road ook een soort MAF training want je blijft altijd wel in de zone (behalve bij het klimmen in Schotland). Hier is echt winst te behalen. Het duurt even en aanvankelijk vraag je je af of je ooit nog wel op snelheid komt, maar dat gebeurt dus gewoon. Het is alleen een kwestie van ‘durven’ breken met de schema’s op tempo en wat geduld oefenen.

Het rondje liep verder prima, maar het was maar 5K dus het laat zich slecht vergelijken met de 8K testen van vorig jaar die bovendien niet met 23 graden zijn gelopen. Maar het ziet er goed uit. Bovendien ook nauwelijks cardiac drift.

Het was prima weer om te lopen zo met het avondzonnetje. Op de IJssel een groot schip. S. maakt onderweg wat foto’s:

klik voor groot

Na de MAF test weet ik niet meer goed wat ik wil doen. Morgen ga ik wat langer lopen dus nu lijkt het me wel voldoende eigenlijk. Aan junkmiles hebben we niks. Ik heb gedaan wat ik wilde. Naar de start loop ik nog een 500 mtr snel en 500 mtr binnen MAF en dat loopt prima. Grappig genoeg gaat de cadans weer omlaag en haal ik de snelheid meteen uit de grotere paslengte.

Op naar de volgende run dan maar weer.

gegevens:

* 8,5 km
* 23 graden

juli 102 km – 2015 totaal 2.196 km