31.10.2014 – roeibanen – 10,5 km

**31.10.2014 – roeibanen – 10,5 km**

Vandaag en gisteren de hele dag cursus gehad en daardoor gisteren niet meer gelopen. Maar na 2 dagen zitten en stijf worden, was het heerlijk om even los te lopen. Veel geleerd, over sport, voeding en gezondheid. Eind van de maand nog een tweede blok van 2 dagen en dan weet ik weer een heleboel meer. Een deel wist ik al, maar werd wat verdiept en een deel is helemaal nieuw. het blijft interessant allemaal hoe ons lichaam werkt (of niet) en wat daarvoor nodig is. Het zitten ging niet zo goed, maar vandaag moest ik gelukkig vaak naar het toilet en dus kon ik even lopen wat het allemaal iets makkelijker maakte.

Maar aan het einde van de dag snel omgekleed en op weg naar huis. Helaas duurde de rit alsnog een uur door het drukke vrijdagverkeer, maar om 19.15 kwam ik dan eindelijk bij de donkere roeibaan aan, waar S. en waf al stonden te wachten. Heerlijk even buiten, want wat is het een geweldig mooi weer! de temperatuur is super en er staat geen zuchtje wind. Ik heb het bij het begin wel heel erg koud en draag zelfs mijn sleeves en jackje nog eventjes maar het jackje gaat al snel uit en de sleeves volgen even later ook.

Het is een mooie avond met sterren en een half maantje dat ons mooi aanschijnt. Ik doe al snel mijn hoofdlamp af en loop aanvankelijk op het licht van de fiets van S. Maar uiteindelijk gaat toch het hoofdlampje van S. ook aan en dat maakt het net iets ‘zekerder’ voor me ook al is de grond daar rond de baan eigenlijk helemaal vlak en zonder hobbels waar je over kunt vallen. Het is ook bijzonder hoe snel je ogen wennen aan donker!

Ik heb geen plan eigenlijk, ik loop maar wat. Het eerste rondje gaat dan ook niet zo erg vlot maar voelt lekker. Omdat ik even mijn jackje uit doe wandel ik 200 mtr en ga daarna weer van start. De stijfheid is al een beetje weg en ik ga gewoon lekker lopen zonder op mijn horloge te kijken. Zo wisselen we ‘lekker vlot’ af met een MAF rondje.

Ook al kan ik de hele avond wel doorlopen, we besluiten na het derde rondje er maar een einde aan te breien. Eigenlijk alleen maar met in het achterhoofd dat ik ‘moe’ ben na deze twee dagen en zondag nog de berenloop wil doen. Eigenlijk best raar, want juist op zo’n bijzondere avond met deze temperatuur en windstilte en de mooie maan, zou het natuurlijk top zijn om gewoon lekker door te lopen totdat je er genoeg van hebt. Gewoon lekker lopen zonder doel.

Overigens heb ik nu tijdens de cursus weer geleerd hoe belangrijk dat juist is. Hoe het doelloos lopen verschilt van ‘moeten’. Nu ‘moet’ ik uberhaupt al nooit echt wat tijdens lopen, simpelweg omdat ik het leuk vindt, maar ik twijfel dan een beetje over de wegraces. Daar wil ik natuurlijk toch na zoveel trainen wel ‘presteren’. Daar is niets mis mee, maar wel als het ineens een ‘moeten’ wordt waarbij je met een andere insteek loopt. Zou de ultra daarom zo goed gegaan zijn begin dit jaar? Even ‘lekker’ 60 km weglopen zonder problemen?

Nu is wel eerste vereiste dat het hartritme normaal doet. Maar als dat gewoon regelmatig is, dan kan ik gewoon lekker lopen en nog best snel ook. We gaan het zien. Zondag is het gewoon leuk. Het eiland is fraai en de sfeer is goed. Bovendien is morgen het weer ook prima, droog niet al teveel wind zoals het zich nu laat aanzien. Had van mij wel 10 graden kouder gemogen maar dat zit er dit jaar kennelijk even niet in.

Kom maar op, dit is toch echt wat ik het liefste doe. Heerlijk lopen, genieten van het buiten zijn en van het samen zijn met wafje. Die vond het ook allemaal weer leuk, ook al slepen we haar in het donker mee, ze vindt het allemaal prima.

Op naar de volgende ronde.

Gegevens:

* 10,5 km
* temp 17

okt 239 km – 2014 totaal 2.570 km