25.08.2014 – rottemeren – 6M – totaal 12,5 km

**25.08.2014 – rottemeren – 6M – totaal 12,5 km**

Vandaag weer een MAF rondje op het programma. Ik ben benieuwd hoe dat nu gaat. De komende week is een recovery week, dus de afstanden zijn korter en zouden dan dus allemaal een eitje moeten zijn. Nu maakt dat voor een MAF rondje weinig uit, want die loop je op een maximale hartslag (laag) waar je verder niet boven wilt komen. Eigenlijk zou dat (bij gelijke omstandigheden) elke keer beter moeten gaan, dus wat sneller (of gelijk) op dezelfde hartslag (of lager). het is elke keer toch weer een uitdaging om ‘laag te blijven’.

Ik trok mijn nieuwe Bondi’s aan en ging dus maar op pad. Gelukkig niet meer idioot vroeg, want het is in de ochtend helemaal niet meer warm. In tegendeel, ook vandaag had ik alweer mijn lange zomer tight aan en dat beviel prima. Op mijn rug de nathan met wat water voor onderweg en de telefoon voor een fotootje onderweg bij de cooldown.

Er stond weinig wind, dus dat is mooi ter vergelijk met eerdere rondjes. Vorige week was ik al heel tevreden over hoe het ging, dus vandaag maar weer eens kijken. Vol goede zin op pad.

klik voor groot

Na het opwarmen van start. Rustig aan, metronoom aan en goed opletten om niet te snel te gaan en mooi in de gewenste hartslag zone te blijven. Dat liep allemaal heerlijk. De eerste kilometer wordt zonder problemen afgerond met een fraaie lage hartslag. Snelheid ligt ver boven vorige week. Dat belooft wat! We slaan linksaf naar de ophaalbrug. Eventjes inhouden bij het bruggetje omdat dat naar boven loopt en ik niet ineens te hoog schieten, en weer naar beneden en rechts af. Ik heb een alert op de hartslag gezet dus ik hoef in principe niet steeds te kijken, maar ik wil ook niet al te langzaam lopen en te laag blijven, dus ik loer af en toe op mijn horloge hoe ik het doe. Woef vindt het allemaal weer enig en blijft lekker bij me.

Ik wissel ademhaling af, ik experimenteer wat en ik mijmer wat over mijn 2015 plan. Altijd leuk om vast een beetje te fantaseren en bovendien zal ik toch wat dingen vast moeten leggen omdat mei nu eenmaal een populaire maand is in de UK. Hoeveel dagen worden het nu? Ik kijk naar woef en vraag me af wat voor haar het beste is. Minder dagen langer of meer dagen korter. Ik weet het niet. Ze ziet er fantastisch uit met een glimmende vacht en een tevreden blik. Je ziet dat echt aan een hond, of het allemaal OK is of niet. Op dit moment lijkt het allemaal OK. Al mijmerend loop ik lekker door.

Af en toe gaat het zo lekker dat ik net iets te hoog kom en dus moet ik er toch weer eventjes iets meer bij met mijn gedachten merk ik. Het gaat zo soepel en makkelijk! Liep ik nou eergisteren gewoon 34 km op een fraai gemiddelde? Nou daar merk ik dus helemaal niets meer van. Dat toont de hartslag ook wel want als je niet hersteld bent, dan blijft de hartslag hoger, dus een MAF training na de lange duurloop is niet zo gek om herstel meteen te beoordelen.

Ik sla alweer rechtsaf om terug te keren naar de molens en uiteindelijk bij de parkeerplaats uit te komen. Ik maakte een rekenfout merk ik, want ik zal ruim 12 km lopen en geen 11, dus ik plak er maar een kilometer aan vast. Achteraf maar goed ook, want 6 miles is immers gewoon 10 kilometer en geen 9 dus ik heb keurig het schema gevolgd van 10 km MAF! Het tempo blijft prachtig vlak, en zo snel als nu heb ik werkelijk nog nooit een MAF rondje gelopen. Zou het dan toch echt iets worden? Ik vond het de vorige keer al zo goed! Helaas eindig ik in de bosjes en valt mijn snelheid weg op de garmin. Omdat ik dat zie gebeuren, versnel ik toch een beetje waardoor mijn hartslag net even boven de gewenste zone komt. Maakt helemaal niet uit natuurlijk en ik klok af na de 10 kilometer kern training op een fraai gemiddelde dat 10 sec/min sneller is dan vorige week en bijna 30 sec/min sneller dan toen ik dit soort trainingen begon. Niet slecht, nog nooit zo goed gelopen op deze rustige hartslag. Op mijn lange duurloop heb ik weliswaar een keurig gemiddelde, maar dat komt ook door het RWR en de truc is juist om vlak te lopen zonder cardiac drift en op laag gemiddelde. En dat lukt dus steeds beter!

Ik maak nog even een kiekje van de omgeving en van woef en hoop de kwak of roerdomp maar dat gebeurt niet. Ik zie wel een tafeleendje en dat is ook leuk.

klik voor groot

Als ik bij de auto terug kom heb ik een fijn gevoel. Het ging zo ontzettend goed en zaterdag ook al. Zou het echt beter gaan? Ik kan het alleen maar hopen. Want als de basis snelheid omhoog gaat zonder moeite, dan doe ik gewoon minder lang over lange stukken. Dat is mijn enige doel!

Op naar morgen, dan weer een mixed interval maar minder ver dan vorige week want ook daar dus een stapje terug in deze recovery week. Eitje toch?
Op naar de volgende trainingen!

Gegevens:

* 12,5 km
* temp 14 droog en weinig wind

aug 240 km -2014 totaal 1.986 km