Dagelijks archief: juli 5, 2014

05.07.2014 – week 3: rottemeren – 22 km

**05.07.2014 – week 3: rottemeren – 22 km**

Vandaag weer een langere ronde op een beetje tempo. Om 6 uur stond de wekker en we zaten redelijk op tijd in de auto. Fiets en waf achterin en op naar de start van de route. Toch gekozen voor de rottemeren en de roeibaan. Geen gedoe met pontjes, eventueel een toilet onderweg en een opt out mogelijkheid voor het geval dat.

Bij de start is het meteen verschrikkelijk qua weer. Heel klam en warm. Niks voor longgedoe en ik had spijt dat ik niet met de K5 had opgewarmd. Maar na de warming up dan maar gestart. Metronoom aan, horloge gezet en lopen maar. Woef vond het allemaal prachtig. Ik loop tegen de klok in, zodat we als eerste het rondje rond de plas hebben gedaan en straks geen/minder last zullen hebben van racefietsers. Het is nog erg rustig en we zien eigenlijk heel weinig racefietsers. Heerlijk!

klik voor groot

Al snel komen we langs de molens, lopen langs de snelweg en slaan weer linksaf de andere kant op. Daar hebben we de wind tegen en dat voelt meteen een stuk aangenamer. Niet meer zo idioot klam en warm, al is de wind stevig en vormt dus voor de pace een uitdaging (met een maximale hartslag ook nog daarbij). De eerste lap van 5 km gaat precies op tempo. Dat liep ik nog niet eerder op een 20 km ronde dus ik ben erg benieuwd of ik dit ga volhouden maar ik wil wel eens zien waar het schip strandt. Het is dus helemaal niet ‘snel’ of ‘zwaar’ maar gewoon anders dan normaal maar moet te doen zijn.

klik voor groot

We lopen rustig door, richting het bruggetje en weer de andere kant op. Zo lopen we steeds een stukje met een andere windrichting en dat is best plezierig eigenlijk. De ratio staat op 2/30 en daar hou ik me keurig aan. De metronoom tikt rustig door. In het begin heb ik even moeite met de hogere cadans dan normaal maar daar wen je dus heel snel aan blijkbaar. Het was echt te laag nu laatste tijd dus dan maar even met metronoom.

De tweede lap van 10 km gaat weer op precies hetzelfde tempo. Dat verrast me en het voelt goed. Op naar de volgende lap. We komen terug bij de start, en lopen de roeibaan alweer op. Dan even twee vrij zware kilometers met de wind pal tegen. Dat valt niet mee. Er zit nog een zielige gewonde meeuw op de weg maar gelukkig kijkt woef niet op of om omdat het diertje totaal stil blijft zitten.

Vanwege de wind dan maar weer tegen de klok in zodat we nu weer een stukje met de wind mee kunnen lopen boven langs de dijk. Dat loopt ook weer prima. Woef krijgt wat water van S. terwijl ik doorloop en na een poosje komen S en waf weer bij met fietsen. Woeffie rent het laatste stukje hard om weer naast me te komen. Het effect van het slokje is alweer teniet gedaan denk ik, maar toch even een slokje gehad en dat is wel goed. Rustig loop ik door en probeer het tempo gelijkmatig te houden. Dat gaat redelijk makkelijk doordat ik mijn ademhaling met de cadans probeer mee te laten lopen. Dat geeft meteen een soort natuurlijk tempo. De hartslag blijft keurig en er is weinig drift. So far so good en al snel tikken we de 15 kilometer aan. Ook die gaat weer precies gelijk aan de voorgaande laps. Nog het laatste blokje rond de roeibaan. Weer een heel stuk tegen de wind in en dat voelt weer even zwaar omdat je het tempo gelijk moet houden. Qua ademhaling breekt me dat een beetje op en ik puf wat harder uit. Grappig genoeg geeft dat letterlijk ‘meer lucht’ alleen klinkt het stom alsof ik buiten adem ben. Maar ik probeer 2/2 en 2/3 af te wisselen tegen de wind in en dat gaat goed.

Nog een stukje, even nog naar links draaien en de wind tegen neemt wat af. Dit voelt alweer beter en het allerlaatste stukje zal helemaal weer beter zijn. Ik loer op mijn klokje en zie dat we gewoon nog precies op schema liggen, bijna op de seconde nauwkeurig. De laatste 600 meter zet ik nog even aan. Al snel klokken we af. Een prima gemiddelde met een fraaie gemiddelde hartslag (ondanks de warmte en de wind) op een tempo dat ik nog niet eerder liep tijdens deze afstand. Dat heb ik nog niet eerder gelopen en ik ben best blij en tevreden. Ook een beetje verrast maar wel tevreden.

Ook na de run geen enkele overslag qua ritme of probleem, prima gedaan dus.

Als we bij de auto komen, gaat het heel licht miezeren. Gauw de fiets in de auto en de hond in de auto dan maar.
Zodra we wegrijden, gaat het vrij stevig regenen. Net op tijd dus! Het was gezellig met S. en woef. Gelukkig geen enkel probleem gehad met fietsers of andere honden en dat is erg prettig lopen zo, want het is toch wel anders als je zo met z’n drietjes onderweg bent. Maar een heerlijke rustige en vlakke ronde dus.

Woef heeft gelukkig op de terugweg door dat ze wel degelijk lekker kan liggen ondanks de fiets. Ook een tevreden woeffie dus.

klik voor groot

Op naar de volgende training dan maar weer.

Getalletjes:

* 22 km
* 20 graden, erg warm en klam

juli 49 km – 2014 totaal 1.512 km