Dagelijks archief: mei 1, 2014

01.05.2014 – assignment 21: 4 x 1.600 (5′) – totaal 11 km

**01.05.2014 – assignment 21: 4 x 1.600 (5′) – totaal 11 km**

Vandaag het weekend assignment gedaan in plaats van zaterdag. Het was vanmorgen fris maar het was lekker opgeknapt en ik bleek veel te warm gekleed voor het rondje. De zon was al heerlijk aan het schijnen en er stond geen wind. Langs de roeibaan was het erg warm ineens. Maar wel heerlijk weer om te lopen! Woef was er klaar voor, dus eerst maar lekker warm lopen. Er werd weer volop getraind op de roeibaan dus stil was het niet deze keer. Maar geen honden of fietsers dus het was geen probleem dat woeffie ook met me mee liep tijdens de interval training. Na het warmlopen even vast wat sneller indribbelen tot het eind van de roeibaan waar ik zou beginnen met mijn eerste 1600-tje. Ik had bedacht dat ik al eerder 4×1.600 had gedaan en in november al eens 2 en 3×1.600. Mijn tempo moest dus wel wat hoger liggen dan tijdens de 12×1.600 van de laatste keer (4 weken geleden). Ik had dus een doeltempo om mee te beginnen en dan sneller naar het einde toe. Niet overdrijven, lekker lopen.

Ik zette dus de metronoom aan en ging van start. Na de eerste 400 meter kijk ik op mijn horloge en reken door naar de eindtijd van de eerste 1600 meter lap. Ik vind de geschatte eindtijd wat langzaam dus ik zet nog even aan. Ik hobbel door en door en als ik er bijna ben, zie ik dat ik het voor de eerste misschien net te snel zal zijn, dus ik hou een klein beetje in. Ik klok af en realiseer me ineens dat ik een rekenfout maak. Ik vergis met bijna een volle minuut en heb dus een veel te snelle 1600 gelopen, die sneller is dan mijn laatste MM van begin april. Slimbo. Ik weet even niet wat nu wijsheid is, maar ga de tweede lap maar weer zo goed mogelijk lopen en eens kijken waar het schip strandt. Nergens want de tweede lap gaat bijna net zo snel (5 seconde verschil) en dat het ietsje langzamer ging, komt meer omdat ik me nu realiseerde dat ik een beetje te hard liep dan dat het moeilijk ging. Maar toch vind ik het welletjes, want ik ben er best moe van geworden en het is ineens echt warm geworden. Mijn hartslag is keurig – zonder morren – over de 157 gekropen en ik besluit wel tot een derde lap maar dan op de geplande pace en dat lukt. Dat ging zelfs makkelijk en dat voelt goed.

Ik besluit dat het zo goed is voor vandaag en doe de laatste lap als leermoment in de MAF zone. Eens kijken of dat wil lukken met de warmte en de vermoeidheid en dat gaat redelijk dus ik ben niet ontevreden. Ik sukkel nog even uit met woef die het ook inmiddels erg warm heeft en na 11 km zit de training erop. Wat heeft er nu voor gezorgd dat het zo makkelijk ging? Het is echt zonde dat ik niet beter rekende aan het begin, want de derde lap was dus precies goed en daar had ik mee moeten beginnen. Aan de andere kant ging het wel erg makkelijk die snelheid. Ik moet hier eens even over nadenken wat dit betekent. Intervallen betekent niet racen, je loopt immers geen wedstrijd. Aangezien ik dat wel aan het doen was met de eerste twee laps heb ik netjes bijgestuurd. Het blijft nu even de vraag wat ik nog uit lap 3 en 4 had kunnen halen want die deed ik dus niet meer op snelheid. Wijs maar ik ben wel nieuwsgierig.

De volgende training gaat weer netjes in de MAF zone en dan weer wat langer dan nu. Volgende week moet ik 14×1.600-tjes doen en dan is doseren echt belangrijk. Het moet een beetje op tempo maar mag niet al te vermoeiend zijn met het oog op de volgende marathon. Zo blijf je experimenteren en leren. Ik vind het wel een grap dat ik nu ‘per ongeluk’ sneller was dan op de MM. Dat de HF gewoon normaal opliep was natuurlijk wel een eerste vereiste en dat gebeurt bijna nooit. Op die manier kan je ook gewoon snel lopen. Toch leuk. Interessante kost in het kader van het maakbare lichaam. Nu eerst weer een MAF training. Lekker rustig. Op naar de volgende training dan maar.

Gegevens:

* 11 km
* 15 graden

mei 11 km – 2014 totaal 987 km