Dagelijks archief: april 17, 2014

17.04.2014 – MAF test – rottemeren roeibaan – 10,5 km

**17.04.2014 – MAF test – rottemeren roeibaan – 10,5 km**

Vandaag geen tempo training maar weer eens een MAF test. Dat is voor het eerst weer sinds 2011 (!) toen ik voor het eerst in het endurance boek van Maffetone heb gelezen en op hartslag heb getraind. Heel kort en ook niet serieus genoeg. Ik ben daarna gaan rommelen en later natuurlijk met RWR gaan trainen. Maar we zijn inmiddels een paar jaar verder, ik heb veel gelopen en veel geleerd en ook mijn afstanden zijn toegenomen. In 2011 ben ik voor het eerst met loopjes mee gaan doen en toen had ik heel andere ‘prioriteiten’ en rommelde ik maar wat aan.

Terugkijkend denk ik eigenlijk dat – zeker gezien de resultaten van vandaag – mijn trainingen in Schotland tijdens al mijn zwerfrondjes een soort MAF trainingen zijn. Overigens staat MAF niet voor Maffetone maar voor maximum aerobic frequency, dat wil zeggen dat hartslag waarbij je in de aerobe zone blijft. Maffetone stelt dat je het beste binnen deze zone kunt trainen om eerst een goede aerobe endurance op te bouwen. Grappig genoeg zie ik nu dat ik eigenlijk redelijk binnen de juiste zone train op de lange afstanden, hoewel dat met RWR net iets anders werkt omdat de run segmentjes natuurlijk sneller gaan dan bij de continue runs zoals vandaag. Dat betekent dus (als keerzijde) dan de runsegmentjes allemaal buiten de aerobe zone zouden vallen. That said…. eigenlijk ging mijn laatste lange duurloop van 42 km van drie weken geleden ook eigenlijk te snel. Dat het ‘kan’ wil niet zeggen dat het ook goed is om het zo te doen. Kreeg ik daarvoor niet al eerder op mijn donder van de coach? Ik had me ook al voorgenomen om de volgende lange duurloop van volgende week echt rustig(er) te doen en met de nieuwe hartslag meter ga ik dus ook simpelweg de hartslag in de gaten houden en ook meenemen in het tempo. Ik weet dus dat wanneer ik RWR zou gaan combineren met de MAF het uiteindelijk gemiddelde waarschijnlijk heel laag zal uitkomen, maar ik ga het gewoon eens proberen voor de volgende lange duurloop. Meten is weten en al doende leert.

Vandaag was niet de beste dag voor een ‘test’ (5 miles ‘klokken’ en niet boven de MAF uitkomen) omdat het vrij hard waaide en bij de roeibaan was het akelig koud en winderig. Maar niet getreurd, het is meteen een mooie gelegenheid om te zien wat de wind precies doet op de HF en hoe je dat dus moet/kunt bijstellen. Ik had geen metronoom bij me en dat was misschien niet handig want deze training is ook meteen goed als cadans training natuurlijk. Maar ik was niet ontevreden met mijn cadans op dit trage tempo en het was eigenlijk constant dus dat viel nog wel mee. Ik vond het heel leuk om te doen eigenlijk en het voelde ook niet ‘lastig’. Opsteker was natuurlijk dat het niet extreem traag aanvoelde, en dat betekent dat mijn aerobe endurance vermogen eigenlijk vrij goed is. De meeste mensen die voor het eerst dit doen, moeten zo enorm traag trainen en krijgen daar dan bijna ‘last’ van.

Ik ben dus toch (door de wind) per ongeluk een paar keer net op de 140 gekomen, en ik moet zeker de volgende keer een alert zetten op de maximale hartslag van 138 zodat ik niet steeds hoef te kijken. Voor nu prima, omdat ik even kon kijken of de hartslagmeter het goed deed. Die deed het perfect, ik heb geen enkele blank reading gezien deze keer. Gewoon om dezelfde arm dragen dus als de Garmin en iets hoger op de pols. Ideaal je voelt er niets van. Review volgt.

Ik ben erg tevreden, ondanks de harde wind heb ik een mooie test neergezet. Ik was bang dat ik werkelijk op een enorme slakkengang uit zou komen maar dat is dus niet zo. Ik ben dus goed bezig geweest de afgelopen jaren en daar ben ik blij mee. Na de marathon van eind mei ga ik de balans opmaken en bepalen hoe en op welke manier ik verder wil en met welk(e) doel(en).

Op naar de volgende run.

Gegevens:

* 10.5 km
* 15 graden – erg winderig

april 111 km – 2014 totaal 830 km