Dagelijks archief: april 13, 2014

13.04.2014 – assignment 18: tempotraining – 10 km

**13.04.2014 – assignment 18: tempotraining – 10 km**

11.04.2014 – expo dag

Afgelopen vrijdag waren we al even in Rotterdam op de expo om het startnummer op te halen voor de 10K run en even de route te bekijken. Op de expo ook nog even gekeken naar compressiekousen en reinigingstabletjes opgehaald voor de K5. Al pratend kwamen we op de Generation Ucan poeders en daarvan kreeg ik wat mee om uit te proberen op de volgende duurloop. Natuurlijk ook nog even iets schrijven op het bord.

klik voor groot

De route was weer bijzonder bedacht en weer anders dan in 2012. Ik liep deze run in 2011 voor het eerst (was uberhaupt de eerste keer dat ik een run deed) en in 2012 zat deze run helemaal in mijn schema ingebakken (waardoor ik ook netjes een PR liep). Nu natuurlijk het afgelopen jaar (eigenlijk heel 2013 en 2014 tot nu toe) een heel ander soort training gedaan. Geen tempo trainingen, niet eens meer rondes achter elkaar etc. Tel daar ook nog de problemen met de hartfrequentie bij op en mijn verwachtingen waren niet hoog gespannen. Ik heb ook erg moeten nadenken of ik uberhaupt wel wilde gaan lopen. Maar uiteindelijk besloot ik dan te lopen met een plannetje om te kijken of ik een beetje nette continu temporun kon lopen daar. Goede oefening om te kijken of ik dit voor elkaar krijg met dat HF gedoe!

13.04.2014 – run dag

Vandaag dus de dag van de run. Vanmorgen was ik al vroeg op, nam vast een Complannetje (vocht en voedingsstoffen) en daarna nog een havermoutje met appel. Misschien was dat laatste niet zo handig omdat het toch wat zwaar is en ik niet met iets zwaars kan lopen. Ik had de dag van te voren al alles klaar gelegd, dus ik was vrij snel klaar met alles. Ook nog even de K5 training gedaan en daarmee blies ik prachtige waardes. Ook daar veel verbetering. Voor vandaag zou ik de gloednieuwe Pure Flows gaan gebruiken. Mooie afwisseling weer met de Hoka. In 2012 liep ik ook de 10K op de Pure Flow. Gisteren was ook de nieuwe hartslagmeter al in de bus gerold dus die zou ik mooi kunnen testen op deze run. En zo stapten we even na 9 uur in de trein naar Rotterdam. Op het station kwam ik A. nog tegen die ik al eerder had ontmoet. Zij ging haar zwager aanmoedigen en het was wel toevallig dat we elkaar net op dat moment al tegenkwamen! Ruim op tijd dus in Rotterdam en op weg naar het startvak, vlak bij de sushi boer waar we ook na afloop lekker zouden gaan eten. het was droog maar eigenlijk was het bitterkoud door de frisse wind. Ik had gekozen voor een topje met een ondershirt en dat was op zich tijdens het lopen prima maar in het startvak was het erg koud, zeker gezien de periode die we moesten wachten. De start was om 10.45 volgens de planning maar volgens mij was het veel later. Dat betekent dus kleumen tot op het bot. Ik wist alweer helemaal waarom een deel van mij hier dus niks aan vindt.

Maar goed uiteindelijk mochten we dan toch beginnen en kwam de stoet langzaam in beweging. Oppassen om niet te vallen over alle plastic poncho’s en spullen. Wat een gigantische troep. Niet te snel beginnen, vast tempo proberen aan te houden. Dat was niet zo moeilijk want het was erg druk en sommige stukken waren nog smal ook. Ik wist de weg dus ik probeerde wel deels aan de juiste kant van de bochten uit te komen. De eerste kilometer ging mooi op het tempo dat ik wilde, misschien iets te snel nog. Tweede kilometer ook prima, eigenlijk ging het de eerste 6 km van een leien dakje, mooi vlak hoewel het toch net iets te snel ging. Maar het voelde allemaal prima, HF bleef mooi, althans ik voelde geen rem. Achteraf denk ik ook dat het klopt als ik naar de getalletjes kijk. Alleen kreeg ik na de eerste 6 km een steek. Tsja, volle buik, dan krijg je dat. Eigen schuld. Tandje terug, even goed op het ademritme letten en uiteindelijk ging dat ook weer weg natuurlijk. Goed te merken dat je daar dus aardig in kunt sturen. Jammer dat dit (veel) tijd kostte, maar het is niet anders. Toen ik op de weg het 1000 mtr teken zag staan, besloot ik nog even aan te zetten. Een kilometer is altijd net leuk om nog even wat tijd ‘goed’ te lopen en aangezien ik de vorige lange duurloop na 40 km nog de laatste 2 km in fast finish had gelopen, bedacht ik dat het na 9 km toch zeker zou moeten kunnen. Zo zie je, alles is trainbaar denk ik (tot op zeker hoogte). Bij het opdraaien van de Coolsingel nog even aanzetten en over de finish. Op mijn Garmin zie ik mijn doel/plan gemiddelde en dat is netjes. Doordat de route net iets langer was op mijn garmin, is de eindtijd 14 seconden hoger dan gepland maar dat kan me niet zo erg boeien. Ik liep op mijn horloge en dit is het geworden. Ik ben tevreden. Ik heb gelopen met een plan, met een HF die ‘normaal’ bleef en ik liep continu. Dat was mijn plan en dat heb ik gedaan. Gelukkig was het niet al te warm, want in juni 2013 ging het al mis na 6 km toen ik rustiger liep op een HM. Nu ging het goed, en dat kwam deels door de temperatuur. Lekker verder trainen en alles heeft tijd nodig. Ook al word ik ouder, het gaat vast nog wel wat worden.

klik voor grootNa de run hebben we lekker even sushi gegeten. Niet goed voor de lijn maar wel lekker. Daarna even zoeken naar de tent voor het graveren van de medaille en dat bleek verder weg dan we dachten. Vorig jaar was dat vlakbij, maar nu dus niet. Helaas waren we daarna te laat voor de trein en moesten we een half uur wachten….. Hoera voor OV. Op het station het orkest van de NS en dat was wel leuk.
Zo kwam er weer een einde aan dit dagje lopen. Ik heb in de avond met verbazing naar de compilatie op Rijnmond TV gekeken. Ik snap die ophef over de marathon niet. Al die emoties, al die mensen en het geblaat erover. Dat ligt helemaal aan mij maar ik snap het gewoon niet zo geloof ik. Alsof het niet iets is dat we gewoon leuk vinden om te doen! Op naar de volgende trainingen dan maar. Voor volgend weekend staan 12×1600-tjes op het programma. Ben benieuwd.

Gegevens:

* 10 km
* 14 graden – half bewolkt

april 90 km – 2014 totaal 819 km