Dagelijks archief: september 12, 2012

Edinburgh – Marathon – May 26, 2013

Je het staat er echt: marathon zonder het woordje ‘half’.

Terugbladerend zie ik dat ik vlak na de eerste halve marathon in Nottingham een plannetje maakte voor de tweede halve marathon in Edinburgh, gekoppeld aan een lekkere vakantie. Bijna in dezelfde periode al nu, dus al maanden vooruit! Grappig, want ik had in september 2011 nog helemaal niet kunnen weten dat ik voor Edinburgh nog de Berenloop zou doen, Berlijn en Utrecht als LSD zou lopen en dan nu aanstaande zondag alweer mee zal doen met de Great North Run. Zo zie je maar. En dat allemaal terwijl ik tijdens het lopen in Nottingham nog dacht ‘tjeee waarom doe ik dit eigenlijk’.

Toch zitten er verschillen tussen de verschillende loopjes. De Berenloop was super leuk, qua sfeer en omgeving. Terschelling is natuurlijk prachtig. Het weer werkte mee, kortom het was geweldig. Tel daarbij op dat het onverwacht was dat ik ineens mee kon doen, dus twee dagen van te voren ineens sterke voorpret en geen aanloop spanning ofzo. Berlijn was ook heel erg leuk en daar liep ik voor het eerst via de RWR methode van Jeff Galloway. Ik vertrok met een plannetje, hield me daaraan en liep een heerlijke ontspannen loop met niet eens een slecht gemiddelde. Het weekend was verder gewoon super. Dus de Berlin Halbmarathon staat voor 2013 ook weer gepland en is geboekt. Die loop staat nu ook in mijn trainingschema ingepland als ‘snellere HM’. Utrecht was een debacle. Ik nam een startnummer over van iemand omdat het me leuk leek die loop te doen (jajaja een week na Berlijn) omdat er voor die dag toch een LSD op het programma stond. In de stromende regen liep ik daar en de laatste lap van 5 km heb ik echt struikelend en harkend afgelegd. Ik had het koud en wat was het saai onderweg. Nooit weer, maar dat werd mooi opgelost want de loop is voor 2013 helemaal verdwenen van de hardloopkalender. Zou ook niet meer meegedaan hebben. En daarna dan eind mei Edinburgh. Daarvoor deed ik een 12 weken schema met in de aanloop 2 geplande runs waar ik een PR op de 5 en de 10 liep. Dat beloofde veel goeds! We zijn eerst het parcours gaan verkennen en daarna de loop zelf. Wederom te warm weer voor me en hoewel ik ruim 6 minuten van mijn ‘oude tijd’ afliep, was het einde nou ook niet echt zo relaxed als tijdens de run in Berlijn. Zo zie je maar wat je moet doen voor die lousy paar minuten korter!

Meteen diezelfde dag nog besloten we de run te herhalen in 2013, want het huisje was super, we hadden geweldig weer en het was gewoon leuk geweest. Dat moet toch beter kunnen! Dus alles was geboekt en gepland al voor de halve marathon in 2013.

Maar ja, plannen zijn er om te veranderen en vorige week besloot ik dus de halve om te zetten naar de hele. Dat wil zeggen: me ook in te schrijven voor de hele want omruilen mag niet, ook niet vlak van te voren. En aangezien ik daar wel per se wil lopen, is een uitwijkmogelijkheid naar de halve dan wel zo fijn. Ik kan dan trainen in koeler weer tijdens de winter en het voorjaar om eind mei getraind en wel aan de start te verschijnen (en aan de finish). Tenminste, als alles zo blijft lopen zoals het nu gaat. Mijn schema is gemaakt en dat ziet er spannend uit. Berlijn HM staat daar – zoals gezegd – in als snellere halve marathon. Ik ben dus benieuwd. Nog 9 maanden te gaan en de klok gaat al meteen lopen vanaf zondag na de run. Er zal immers wel even aan getrokken moeten worden om de endurance verder op te bouwen. Maar komt tijd komt raad. Het is een absoluut slechte keuze qua parcours met 21 km op en neer gaande weg (zoals ik van afgelopen keer nog weet maar toen waren het maar 6 van die rottige kilometers) maar voor mij wel handig om te kunnen vertrekken met alleen het ‘finishen’ als doel. Wie weet krijg ik daarna de smaak te pakken voor een tweede.