Dagelijks archief: september 2, 2012

02.09.2012 – week 4 dag 4 – 10 km TL wedstrijd

**02.09.2012 – week 4 dag 4 – 10 km TL wedstrijd**

Vandaag de laatste dag van week 4, dus nog maar 2 weken te gaan. Vanmiddag om 11.45 de start van een ‘wedstrijd’. Ik heb er wel zin in en ik ben volgens mij fit en goed voorbereid.

na de run

Laat ik beginnen met het resultaat: slomer dan sloom. Maar…. ik keek eens in het tabelletje van Jeff Galloway over de invloed van temperatuur:

Adjusting Race Pace for Heat: Estimated temperature at finish – Slower than goal pace – 8 min mile becomes…

55-60 degrees – 1% – 8:05
60-65 degrees – 3% – 8:15
65-70 degrees – 5% – 8:25
70-75 degrees – 7% – 8:35
75-80 degrees – 12% – 8:58
80-85 degrees – 20% – 9:35
Above 85 degrees – Forget it… run for fun

En dan komt de 7% extra ten opzichte van april toch wel akelig in de buurt van de snelheid die ik nu eruit wist te persen. In april tijdens Rotterdam was het iets van 11 graden, nu ineens 21 graden en tot mijn verrassing was er nog een echte zon ook in dat uurtje dat ik aan het lopen was. Grrrrr

Maar goed, terug naar de run. Ik had er wel zin in, was goed getraind en voorbereid dus wat dat betreft kon er weinig misgaan. Het was lekker bewolkt en grijs dus ik was vol goede moed. Op weg naar de run trekt de bewolking weg en komt ineens de koperen ploert tevoorschijn. Als ik in het startvak sta om 11.30, schijnt de zon volop. Fijn voor de supporters en de organisatie maar ik baal er een beetje van.

klik voor grootHet eerste rondje zal over de atletiekbaan gaan. Ik schuif een beetje naar achteren omdat ik rustig aan wil starten en na het startschot begin ik aan de run. Rustig aan rustig aan. Links en rechts word ik natuurlijk toch gepasseerd en dat doet me niks. Ik kijk op mijn klokje, dat zich deze hele run keurig zal gedragen. De nieuwe batterijtjes voor de footpod lijken ook goed werk te doen qua verbinding tussen horloge en schoenen. Ik zie dat ik misschien wel erg rustig start, maar ik weet ook dat een te snelle start me nergens zal brengen.

klik voor groot

Na het rondje op de baan linksaf de straat op. Daar staat zelfs een bandje. Echt leuk. De eerste kilometer zit er al snel op en ik zie dat de eerste kilometer inderdaad wel erg rustig is. Geeft niet (denk ik nog). De tweede kilometer tikt weg en ik voel me prima. De derde kilomeer gaat ietsje sneller en ik zie het gemiddelde netjes wat omlaag schuiven. Na kilometer 5 zal ik wel zien wat er gebeurt. Ik heb het wel warm en de route is niet echt lekker om te lopen met veel stoepjes, bochtjes en 180 graden keerpunten. Als ik wil gaan versnellen gebeurt er niks. Net alsof de handrem erop staat. Ik heb nergens ‘last’ van, maar omdat ik wil gaan versnellen, en dat niet lukt, begin ik tegen ‘mezelf’ te lopen.

Op verschillende punten zie ik S. met woeffie langs de kant staan. Woeffie snapt niet waarom ze niet lekker mee mag lopen en achteraf had ik haar ook gewoon best over kunnen pakken en lekker mee kunnen nemen. Was het tenminste nog een lekker rondje geweest en misschien had dat de aandacht wel afgeleid van de handrem.

Ik zet de metronoom weer even aan om mijn cadans op te pikken omdat ik misschien een beetje aan het sloffen ben. Ik probeer aan te haken bij anderen. Maar er gebeurt gewoon niks. De handrem piept en knarst en voor mijn gevoel kom ik zelfs langzaam tot stilstand. Dat is niet zo, maar zo voelt het wel. Op 8 kilometer besluit ik tot een soort reset, voor het geval mijn hartritme weer idioot aan het doen is, zoals enkele weken geleden (toen keurig vastgelegd op de holter die ik droeg). Dat had ik natuurlijk eerder moeten doen, want met zo’n korte reset gebeurt er weinig. Ik kom daarna wel weer op gang maar het is al veel te laat natuurlijk. Ik ben niet alleen langzaam gestart maar nog langzamer geeindigd. Jammer maar helaas.

klik voor groot

Als je puur naar de cijfertjes kijkt, dan ziet het er prima uit. Een mooie tempoloop die iets sneller is dan een tempoloop tijdens de training met een lagere hartslag. Maar dat was niet de bedoeling, en het voelde niet zo. Dus is het voor mij een mislukte loop, want meer dan 3 minuten eindigen onder de doeltijd is wel erg veel voor een 10 km rondje!

Op naar de laatste 2 weken voor de GNR. Ik zie het wel. Ik doe mijn best, heb niets ‘fout’ gedaan deze loop maar het ging gewoon niet. Ik liep natuurlijk nu niet met holter en weet niet of weer gebeurde wat gebeurde met het hartritme zoals bij de run met de holter. Het zou heel goed kunnen. Daar kan ik dan weinig aan veranderen. So be it. Er eindigden nog steeds mensen na mij, dus zo erg is het nou ook allemaal niet.

klik voor groot

Na de run hebben we eerst lekker Ztje uitgelaten op de prachtig bloeiende heide. Daarna een zalig ijsje gegeten in Blaricum en tot slot poffertjes bij de kraam die in het centrum van Laren staat tot en met volgende week. Dan is het feest alweer afgelopen. Dit jaar waren we er niet eerder, maar meestal proberen we toch wel eenmaal per jaar daar een keer poffertjes te eten.

Al met al dus – afgezien van de slechte eindtijd – een geslaagde middag.

Gegevens:

* totaal 10 km
* temp 20
* HR gemiddeld 154 (dat is dus veel te laag)

sep 16 km – 2012 totaal 1.504 km