Dagelijks archief: april 27, 2012

review compressie kousen (3)

**review compressie kousen (3) **

In vervolg op mijn review van september met tips waar je op moet letten bij de aanschaf van een kous en juni dan onderstaand eindelijk de nagekomen review van de Herzog kous. Overigens staat op de review pagina een overzichtje onder elkaar, waarbij ook een eindoordeel staat per merk naar aanleiding van de ervaringen over de afgelopen 4.000 hardloop kilometers met compressiekousen.

Deze review heeft even op zich laten wachten door een probleem met de aangeschafte kousen, de wissel en de stille hoop dat er nog een verbeterde versie zou komen. Aangezien dat uitbleef, en het laatste contact met Herzog wat stroef ging, alsnog de review. Let op: er is sprake in de review van de ‘verbeterde versie’ en de ‘nieuwe versie’ die (helaas) voor mij weer terug naar af bleek te zijn.

**Herzog Pro**

ik schrijf ergens in november:

Inmiddels op de marathon expo in Amsterdam een paar Pro kousen gekocht na overleg met de standhouder die tevens de ontwikkelaar en promotor van de kous blijkt te zijn. Naast de Pro is er nu ook een Active kous, met een fijner voetje maar minder compressie. De nieuwe pro kous zou enkele verbeter punten hebben ten opzichte van de oude kous. Zo zou het voetje verbeterd zijn en zouden er veranderingen aan het materiaal zijn doorgevoerd. Ik vond destijds de oude kous niet prettig zitten aan de enkel en ook niet prettig aanvoelen qua materiaal, maar ik besluit nu toch een Pro kous aan te schaffen en te proberen.

De juiste Herzog kous wordt bepaald aan de hand van metingen aan de kuit, de enkel, de wreef, onder de knie en aan de hand van de lengte van het been en voetmaat. Er zijn dus diverse opties mogelijk. Zoals ik eerder al schreef is zelfs een maatwerk kous mogelijk. Ik krijg een maat 3 voor lang been mee. De kous ziet er goed en mooi afgewerkt uit. Ik heb een zwarte kous met een opvallende oranje H. De band aan de bovenzijde is vrij breed, maar zit niet strak, knelt niet af. De naad zit aan de voorzijde van de tenen, en ik ben benieuwd wat dat gaat betekenen bij het lopen. Ook bij deze kous valt weer op dat ik even moet zoeken naar de L en de R die niet erg duidelijk zijn. Dat mag best wat meer opvallen.

Overigens is het voor het eerst dat de Pro kous een linker en rechter kous heeft, de oude versie maakte geen onderscheid tussen links en rechts. Het eerste dat me opvalt is dat de kous te makkelijk aantrekt naar mijn zin. Juist omdat de compressie goed zou moeten zijn bij deze kous en vanaf de enkel mooi afneemt naar de knie toe, had ik verwacht dat de kous minder makkelijk aan zou trekken. Misschien toch een te grote maat, dat zou kunnen. De kous zit goed en lijkt niet af te zakken. Ik heb een maat voor een lang onderbeen, dus dat is ook daadwerkelijk zo en voelt goed. Het voetje zit niet erg prettig en ik krijg de neiging om een sokje extra aan te trekken. Het materiaal voelt dun en een beetje stug wellicht. Doordat de stof vrij glad is, ben ik benieuwd of de kous in de schoen zal schuiven. Toch is de eerste indruk van de kous wel positief. Ik ben benieuwd hoe de kous functioneert tijdens het lopen. Wordt dus vervolgd!

dat werd vervolgd

We zijn pas twee weken verder. Inmiddels heb ik meer dan 100 km met de kousen hardgelopen en heb ze verder gedragen tijdens het wandelen met de hond en overdag. Laat ik beginnen met de positieve kanten van de kous. De kous zit goed, zakt niet af, heeft geen knellende band onder de knie en is niet te warm. De compressie zou naar mijn zin iets minder snel mogen afnemen richting de knie. Rond de enkel voelt het goed, maar de kous is toch een beetje slapper dan ik had gedacht en dat voel ik ook tijdens het lopen. Misschien heb ik toch een verkeerde maat (3) en zou een kleinere maat beter zijn. Dat is iets om wellicht te proberen. Bij de tenen zit de kous niet erg lekker, en helaas krijg ik tijdens mijn runs door het sauerland met deze kous een blaar op een vreemde plek waar ik nog niet eerder een blaar heb gehad. Dat kan bijna niet anders komen dan door een schuivend stukje stof ten opzichte van de huid, of het wringen van huid tegen huid door de kous.

Maar helaas moet ik het testen nu na 2 weken al opgeven omdat beide kousen kapot zijn. Zowel links als rechts zit een gat aan de bovenzijde. Dat is nogal teleurstellend. Inmiddels is er contact geweest met Herzog. Oordeel over levensduur is dus negatief.

december 2011

Na het contact met Herzog blijkt dat in de nieuwe versie van de Pro kous een verkeerde draad is gebruikt in een poging het teenstuk sterker te krijgen. Er waren in het verleden al eerder problemen geweest met een snelle slijtage van dit deel van de kous. Een misser die natuurlijk kan gebeuren bij een nieuw produkt. Mijn kous wordt keurig omgeruild en ik krijg een maat 2 om te proberen, een kleinere kous dan ik twee weken gedragen heb.

Deze kous trekt inderdaad iets lastiger aan maar voelt (te) strak rond de enkel. Ik heb geen bijzondere voeten of enkels, en dit is nou net het probleem waar ik eerder mee kampte met de Herzog kous. Graduele druk is nodig, en wel vanaf distaal naar proximaal maar dat gevoel bij de enkel en ook de indrukken van de vouwen van de kous bij het uittrekken staan me niet aan. Te strak rond de enkel is niet alleen vervelend maar ook contraproductief qua werking. Het voetje is duidelijk anders geworden ten opzichte van de ‘vernieuwde’ versie. Minder draagcomfort en ook het verschil tussen links en rechts is verdwenen ook al staan de letters nog gewoon op de kous. Terug bij af wat mij betreft. Jammer dat het experiment om de kous wat meer draagcomfort te geven blijkbaar mislukt is. Ook zonde dat de misser met de draad niet gewoon meer in de openbaarheid is gebracht, want ik lees her en der veel opmerkingen over te snel slijtende kousen en een recall was dus op zijn plaats geweest en slimmer marketing technisch. Ik vind de stof ook niet prettig aanvoelen en de kous schuift veel meer in mijn schoen dan bijvoorbeeld de CEP kous.

Ik overleg nog eens met Herzog over de kous, maar men blijft volhouden dat het technisch niet mogelijk is om een goede compressie kous te maken met een aangename voet, omdat de breimachines dat niet aan zouden kunnen. Dat wil ik best geloven, maar als ik dan uit de beschikbare kousen moet kiezen qua werking, draagcomfort en kwaliteit, dan kies ik toch niet meer voor de Herzog Pro kous. Ik had het idee dat Herzog op de goede weg was met de verbeterde versie, maar blijkbaar (nog) niet helemaal. Ik blijf het volgen en wie weet komt er binnenkort weer eens een nieuwe poging met deze Pro kous. Laat ik benadrukken dat ieder been en ieder mens weer anders is. Genoemde ervaringen zijn dus persoonlijk.
Ik weet uit verhalen van anderen dat de kous bij mensen of prima zit, of te strak op de enkel. Ik ben niet de enige. Herzog doe er iets mee zou ik zeggen.