Dagelijks archief: april 9, 2012

09.04.2012 – week 5 dag 5 – 18 km DL

**09.04.2012 – week 5 dag 5 – 18 km DL**

Vandaag dus de DL die voor gisteren op het programma stond. Die ga ik vanmiddag doen tijdens de halve marathon van Utrecht. Dat was een beetje onverwacht, maar toen P. van CnR ineens een startbewijs aanbood, leek het me wel erg leuk om te doen. Natuurlijk wist ik toen nog niet (zeker) dat het vandaag rot weer zou zijn met veel wind en regen. Gisteren dus alvast het startnummer opgehaald, terwijl het nog prachtig weer was. Had ik maar lekker mijn DL toen gedaan. Nee hoor, dat is gekheid, het is altijd weer leuk om zoiets te doen en weer een goede mogelijkheid om wat te experimenteren.

Om 14.00 uur is de start pas en dat is voor mij eigenlijk heel lastig. Ik train de laatste weken altijd op lege maag en dat bevalt prima omdat ik dan nergens last van heb. Nu valt de loop dus midden op de dag en zal pas om 16 uur afgelopen zijn (ehm nou ja nog iets later zelfs). Dan moet je toch wel wat eten. Niet voor de loop, maar simpelweg om het lichaam aan de gang te houden. Verder is het vervelend dat mijn been al volop de kans heeft gekregen om lekker vol te lopen. Maar goed, in het kader van het project ‘het maakbare lichaam’ altijd weer interessant.

Mijn plan voor vandaag: DL en wederom met de R/W/R methode waar ik morgen wat uitgebreider over zal schrijven met wat links. De Garmin staat op 7min/30sec en dat kan ik altijd inkorten en/of overslaan. Ik ga de eerste twee kilometers op gevoel doen en kijken wat het gemiddelde is. Ook kan ik kijken of de Garmin klopt. Liep ik nou inderdaad 6.18 min/km in Berlijn als DL of toch langzamer door de storing? Ik weet het niet en dus kan ik eigenlijk slecht een ‘doel’ stellen. Maar ik stel mijn doel voor vandaag op 6.20 min/km op gevoel (en dus met alle ‘breaks’ inbegrepen). Maar dat zal ik dus vooral op gevoel willen doen. Ik ga dus niet ‘racen’ of ‘sneller’ omdat mijn klokje me dat gaat ingeven en ook al loop ik de DL tijdens een ‘wedstrijd’.

Vanmorgen nog – zoals gebruikelijk – getraind met de K5 en voor het eerst nu op 65 mmH2O. Vandaag wil ik eens experimenteren met de warm up en daarvoor programmeerde ik een eigen warm up in de K5. Ben benieuwd.

We zullen zien wat de dag brengt en wat ik vandaag weer allemaal leer. Middels body sensing zal ik er wel achterkomen hoe alles loopt en wat ik de komende weken weer kan/moet verbeteren of moet veranderen.

Wordt dus vervolgd!

update na de loop

Vanmiddag op de trein gestapt richting Utrecht. Het was bij ons in het Westen tamelijk droog weer, maar ik had op RTV Utrecht al gezien dat het behoorlijk nat was in Utrecht. Er was in de ochtend al behoorlijk wat misgegaan tijdens de organisatie, want de 10 km bleek bijna 1.2 km te kort vanwege een voorfietser die de weg blijkbaar niet wist. Wat een blamage. Verder een nogal knullig commentator op de motor die nog nooit van compressiekousen had gehoord en allerlei domme opmerkingen maakte. Vreemd genoeg begint de halve marathon dus uren later pas om 14 uur.

Toen we in Utrecht aamkwamen regende het inderdaad gestaag door en stond er best een koude wind. Omdat ik weet hoe belangrijk thermoregulatie is tijdens lichamelijke inspanning (dat heeft onder meer te maken met enzymen werking), had ik uiteindelijk toch gekozen voor een korte mouwen shirt en een petje tegen de regen. Vanwege de wind ook een bril maar dat bleek niet zo handig uiteindelijk.

In de Jaarbeurs was het vrij rustig en ik kon redelijk makkelijk de tas met spullen kwijt.

Klik voor groot

Gelukkig had ik deze keer een weggooi poncho bij me, en werd ik dus niet al meteen doornat en koud bij de start hoewel ik te vroeg mijn poncho uitdeed. Ik stond namelijk werkelijk totaal achteraan en kwam pas na ruim 7 minuten over de startlijn. Overigens wist ik dat niet ten tijde van de start want beide klokken stonden op 0, dus dat was echt onwijs nuttig.

Klik voor groot


Na de start vond ik het opvallend rustig langs de weg. Logisch, want het leukste van de dag was al geweest en bovendien was het snertweer. Vreemd genoeg waren er drie plukjes mensen die de lopers een beetje aan het afzeiken waren. ‘Ha doe maar lekker langzaam hoor’. Ontzettend grappig natuurlijk, zeker als je gewoon net weg bent. Maar voor de mensen die er staan is er natuurlijk al 7 minuten een hele stoet langsgekomen en zijn de eerste lopers alweer meer dan een kilometer weg! Ik kan het me dus op zich wel voorstellen, maar dit soort opmerkingen van publiek zijn toch wel erg vreemd.

Stom genoeg moet je zo ver achteraan ook echt je best doen om ‘langzaam’ te lopen, omdat je werkelijk in je uppie loopt daar achteraan. En dan maar voor jezelf vol blijven houden dat je later vast wel weer mensen gaat inhalen. Jaja. Makkelijker gezegd dan gedaan. Ook wilde ik weer via de Run/Walk/Run methode lopen, dus zou ik ook nog eens na 7 minuten 15 seconden moeten gaan wandelen. Hahaha!

Maar goed, ik bleef bij mijn plannetje. Ik had voor het eerst van te voren op weg naar de start een warm up gedaan met de K5 en dat was eigenlijk wel erg fijn, want zo in de koude is de kans dat mijn luchtwegen dichtslaan veel groter. Het ademen ging dan ook ontzettend gemakkelijk en ik vond dat echt opvallend. Ik experimenteerde met 3/5, 2/6 en zelfs 4/6 en alles voelde goed en ging makkelijk. Dat was een opsteker. Al snel krabbelde ik over de brug op 3 km en alles voelde goed en ik haalde zowaar ook de eerste mensen in.

Mijn eerste 5 km doorkom tijd was 6.11 min/km en dat was natuurlijk een beetje (te) snel eigenlijk. Toen ik het zag besloot ik het tempo iets te laten zakken maar alles voelde goed. Het was een ontzettende saaie route en slechts op een paar punten stonden echt mensen op de route om lopers aan te moedigen. Dat is dan toch wel erg leuk dat mensen de moeite nemen om dat te doen, en zeker voor die laatste groepjes lopers en ook nog eens in de regen!

Onderweg was ik bezig met mijn houding en dacht nog eens aan de clinic van gisteren bij David van der Linden over de chi running. Dat probeer ik natuurlijk al zoveel mogelijk te doen, en ik had toevallig ook de video van een paar dagen geleden die ik zelf maakte goed bestudeerd. Kleine passen, onder het lichaam landen, geen actieve afzet of landing, geen knik vanaf de heupen etc. Genoeg om aan te denken en elk stukje probeerde ik wel aan een van de aandachtspunten te denken.

De tweede doorkom tijd ging in 6.14 min/km dus ik was op zich tevreden met mijn vlakke loopje dat ook nog eens makkelijk ging. Althans tot op dat moment

Op een gegeven moment kreeg ik last van mijn bril die besloeg en nat werd van de regendruppels. Gelukkig zag ik S. op de brug staan en begreep hij wat ik met mijn zwaaien bedoelde en pakte hij de bril van me aan. Met losse handen lopen is toch wat fijner!

De derde doorkom tijd op 15 km ging in 6.13 min/km dus ik lag nog steeds op een mooie vlakke koers en met mijn walk breaks tussendoor ging het dus allemaal prima, ook qua tempo!

Maar toen ging het mis. Omdat ik zo lekker liep, besloot ik toch een bekertje te pakken met wat sportdrank. En dat had ik nou niet moeten doen want ik kreeg zo’n onwijs pijn in mijn buik dat ik nauwelijks meer verder kon/wilde. Ik drink of eet normaal nooit tijdens een HM want dat is niet nodig. En eigenlijk al helemaal nooit energiedrank maar ik zag het water niet zo snel. Ik heb echt geen idee wat er nou gebeurde, maar daarna voelde niks meer fijn. En dan ga je ook alles voelen. De klinkertjes richting de Dom, de wind, de regen. Ik kon me de route niet meer voor de geest halen en snapte dus niet meer waar die stomme Dom nou eigenlijk stond. Ik wist alleen dat dat op het 18 km punt zou zijn en dat ik daarna dus nog 2 km moest voordat we rechtsaf zouden slaan voor de laatste kilometer. Op dat 18 km punt bij de Dom stond S. een foto te maken en op de foto zie ik dat ik een grimas trek en naar mijn buik wijs. Hahaha ik geloof dat er ook iemand van Aktiefoto stond, dus dat zal wel een mooi plaatje opleveren.

Klik voor groot

Ik keek op mijn klokje en twijfelde. Het was de bedoeling dat ik dit als lekkere loop zou doen. Geen strijd! Dan maar de R/W/R methode nog intensiever toepassen. In plaats van de 7 minuten, hobbelde ik steeds maar 3 minuutjes om dan een kleine 10 seconden stevig door te wandelen. Dat herhaalde zich keer op keer, maar op die manier kon ik wel de loopstukjes nog ‘redelijk’ doen. Ik baalde wel als een gek. Op een gegeven moment kreeg ik de wind in de rug en werkte ik nog eens aan mijn houding en ademhaling. het voelde toen redelijk goed allemaal, maar het was net alsof de benzinetoevoer haperde. Ik klikte eens mijn hartslag aan en zag dat ik rond de 160 bpm liep. Dat is natuurlijk voor een DL veel te hoog. Berlijn liep ik gemiddeld op 147 bpm! Ik merk het ook altijd direct als ik over de 158 heen ga. Heel merkwaardig. Maar als je een beetje aan Body Sensing doet, merk je dus al snel dat er iets niet lekker loopt. Ik ga dan eigenlijk altijd ‘vol’ in de remmen, omdat ik nu eenmaal niet over een grens heen wil.

Uiteindelijk dan toch de afslag naar rechts voor de laatste kilometer. Met wat mind spelletjes maakte ik er nog maar iets van maar wat was ik blij om de finish boog te zien. Deze keer geen valse finish zoals in Berlijn, dit was dan echt de finish.

De laatste 5 km gingen dus op 6.36 min/km met het laatste runnetje dan nog met moeite 6.21 min/km. Toch nog een piepklein ‘versnellinkje’.

0-5: 6.11 min/km
5-10: 6.14 min/km
10-15: 6.13 min/km
15-20: 6.36 min/km
20-finish: 6.21 min/km

Ik vind het op zich opvallend dat de eerste tijden eigenlijk prima waren, maar toch wel te snel voor wat ik wilde. Maar zo liep het, ik heb me niet van de wijs laten brengen doordat ik bijna alleen liep in de achterhoede. Maar ontzettend jammer wat er aan het einde gebeurde. Misschien lag het helemaal niet aan het water, want vorige week was het natuurlijk ook al aan het rommelen. En voeding en lopen gaat nu eenmaal niet samen bij mij.

In de Jaarbeurs snel omgekleed in warme, droge kleding en toch lekker de medaille nog even laten graveren. Altijd leuk. Mijn tasje kon ik zo pakken, want in tegenstelling tot eerder op de dag waar het kennelijk een chaos was geweest bij het ophalen van de tassen, was er nu natuurlijk bijna niemand meer.

Ook kocht ik de Brooks schoenen voor een mooie prijs bij de stand die al aan het opruimen was. Helaas wist de verkoper werkelijk niets van de schoenen, want toen ik vroeg hoe ik er eigenlijk op liep, antwoordde hij dat hij daar niet genoeg van wist. Vreemd! Maar ik had tijdens de clinic gisteren er al op gelopen en wilde die schoenen toch wel eens proberen. Ze waren laag genoeg in ieder geval aan mijn linkerbeen waar ik op die bloedvaten moet letten. Afwachten maar.

Helaas kreeg ik in de auto onwijs blauwe lippen. Ik zag eruit als zo’n gothic (of hoe heet dat) met zwarte lippenstift op. Nu gelukkig nergens meer last van maar deze loop was niet echt fijn voor mijn lichaam waar ik toch zo zuinig op ben. Lopen midden op de dag moet ik dus nog eens (her)overwegen geloof ik, en bekijken in samenhang met de temperatuur etc. Ben in ieder geval blij dat ik de laatste 5 km heb afgemaakt zoals het gewoon nog wel kon, ook al ziet mijn grafiekje er een beetje raar uit met al die (geplande) breaks.

Gegevens:

* totaal 21 km
* temp 6 graden, regen en wind
* HR gem 153
* cadans 184
* 0-5: 6.11 min/km, 5-10: 6.14 min/km, 10-15: 6.13 min/km, 15-20: 6.36 min/km, 20-21,4: 6.21 min/km

rondje in google earth openen

april 87 km – 2012 totaal 654 km