Dagelijks archief: september 15, 2011

15.09.2011 – lincolnshire fietsen en lopen

lopen 12 km

Vandaag staat zowel lopen als fietsen op het programma. Gisteren twee nieuwe self repairing binnenbanden laten aanleggen op de fiets. Het is hier zo goedkoop dat ik morgen terug zal gaan voor de nieuwe spd pedalen. Dat lijkt me ook erg fijn rijden en de schoenen heb ik al.

Daarna stond een mooi rondje op het programma en het weer was geweldig. Zonnetje, blauwe lucht en dan een prachtige omgeving. Ik kan er geen genoeg van krijgen en dat blijkt ook wel uit het gigantische aantal foto’s dat ik maakte op deze ronde. Nu ik in Maffetone heb gelezen dat het vooral allemaal draait om trainen rond de hartslag, maakt het mij ook geen bal uit. Grapje natuurlijk want daar heb ik geen boek voor nodig. Al de omgeving zo mooi is als hier, dan weet ik weer helemaal waarom ik zo graag wilde leren lopen. Het is zo bijzonder om zo lopend de omgeving te verkennen en op plekjes te komen waar je normaal niet zo snel komt. Door velden, door bosjes, over watertjes. Het is verdomd jammer dat Z-tje er niet bij is, mijn trouwe renmaatje. Maar over een paar dagen mag ik haar alweer ophalen bij de fokster en zal ze weer mee kunnen hobbelen als we dat weer rustig opbouwen na de pups.

De route zal vandaag gaan over twee bijzondere paden: vanaf de cottage een stukje over de weg met prachtig uitzicht:

En dan ergens rechtsaf de velden in, over een pad dat richting Belchford zal lopen.

Met behulp van de kaart op de telefoon had ik de afslag snel gevonden. Het uitzicht is daar erg mooi, omdat het heuvelachtig is en de start ook vrij hoog ligt. Al sne hobbelde ik over het pad. Langs paardjes en langs varkens de gezellig aan het scharrelen waren. Het is toch fantastisch dat je in de UK zo overal mag en kunt lopen. Toegegeven, soms gaat het mis en loopt een dergelijk pad alsnog ineens dood zoals enkele dagen geleden, maar dat mag de pret niet drukken.Onderweg kom ik nog een wandelaar tegen met een route om zijn nek op een soort bord. Ik praat even met hem en hij blijkt dezelfde route te lopen als ik, maar dan tegengesteld. Hij komt dus vanaf Belchford, en stijgt nu voor het laatste stukje naar het dorpje dat hoger ligt. Er blijken speciale bordjes te staan vanaf de andere kant. Dat wist ik natuurlijk niet, maar zo gaat het ook prima. De weg is vrij goed begaanbaar, maar loopt ook weer aardig op en neer en is dus een prima training.

Al snel kom ik ‘boven’ en moet ik een stukje afdalen op een steile weg. Dat gaat best hard en ik probeer de helling zo goed mogelijk naar beneden te lopen. Eind november ga ik de 7 heuvelenroute doen in Nijmegen, en daar zal ik ook op en neer lopen, dus kan ik mooi nog even oefenen hoe ik met de minste belasting goed naar beneden kan lopen. Overigens is dit veel steiler dan welke ‘heuvel’ in Nijmegen ook, maar goed.

Na de afdaling kom ik bij een dorpje. Ze hebben hier handgeschilderde village signs die per weg verschillen. Het bord waar ik nu het dorp inkom, is dus anders dan het boar aan de andere kant.

Het uitzicht is weer magnifiek en ook de route over het Vikingpad is mooi, hoewel ik de heenweg een stuk mooier vond. Daarna maak ik een soort achtje weer over het Vikingpad en moet daarvoor eerst over een boerderij. Dat vind ik nog steeds erg bijzonder, dat je gewoon over andersmans terrein mag lopen.

Ik liep even verkeerd, omdat er toch echt een bordje private farm road stond waar ik eigenlijk in moest, maar omdat ik geen kant opkan, besluit ik toch dat pad te nemen en kom zo op de weg uit richting het dorpje.

Het laatste stukje valt nog niet eens mee zo over die rotstenen, maar met de rondfladderende fazanten is het allemaal mooi. Aan het einde nog snel even een kiekje gemaakt van het dorpsbord en daarmee komt de route voor vandaag weer tot een einde. Wow geweldig. Het was zelfs warm en ik besluit lekker de rest van de middag in de zon te gaan luieren.

Gegevens:

* afstand 12 km
* temperatuur 20
* HR gem 139

rondje in google earth openen

september 92 km – 2011 totaal 1.460 km

fietsen 25 km

In de avond staat natuurlijk ook nog een rondje op de fiets op het programma. Het zal een lastig rondje worden, met veel heuvels en dalingen maar dat is natuurlijk een deel van de lol. Deze keer niet over de Roman Way die me een lekke band opleverde, maar boven langs via een uitzichtspunt waar je geweldig uitzicht hebt over de dalen. De route valt uiteindelijk ontzettend mee en ik moet tot mijn verrassing ergens anders afstappen om te klimmen. Dat komt waarschijnlijk doordat ik genoot van een chocolatebox cottage en teveel vaart minderde. Ik weet inmiddels dat het grote geheim toch de snelheid van omwentelingen is, net zoals bij het lopen. Een hogere cadans is makkelijker vol te houden en er is meer variatie in aan te brengen. Hoe sneller de omwentelingen hoe meer je ‘terug kunt zakken’ voordat je stil staat.

Als ik naar de video kijk van de HM, dan zie ik aan het einde ook dat ik ontzettend log aan het lopen ben, terwijl dat bij de vlietloop bij de finish er heel anders uitziet. Daar kan ik nog tamelijk snelle pasjes nemen. Dat oogt niet alleen beter, het voelt beter en is ook een stuk sneller. Maar ja, ruimte voor verbetering is en blijft er altijd (gelukkig).

De onderstaande foto van het uitzicht is een panorama die ik eerder maakte toen ik er met de auto langsreed.

rondje in google earth openen