Auteursarchief: runpower

17.07.2017 – hitland – 10 km

Gisteren kwam het er weer niet van om te gaan lopen. In de ochtend kwam een schilder voor een offerte om het huis verkoop klaar te krijgen. Daarna ben ik aan de slag gegaan om de fiets schoon te maken omdat er iemand kwam kijken voor eventuele aankoop. Dat kostte me vreemd genoeg de hele middag. Om 19.30 kwam de koper en het was uiteindelijk pas 21 uur voordat deze vertrok (met de fiets). Toen was de dag dus weer voorbij en had ik geen zin meer om op pad te gaan. Vanmorgen wil ik aanvankelijk eerst alleen op pad gaan maar omdat het warm wordt, ga ik dan maar het eerste rondje met woef (die ik overigens al uitgelaten had) en om 7.50 starten we op Hitland. Eerst heerlijk in de schaduw en daarna een stukje over de dijk. Op deze manier is het lekker rustig zonder hondjes (meestal). Het is warm op de dijk voor woef en als ik terug loop het natuurgebied in, hijgt ze als een idioot. Ik besluit haar even te laten dobberen in de sloot die schoon lijkt van blauwalg. Gisteren zag ik tijdens het testfietsen met de koper aan de andere kant ineens blauwalg. Zo blauw dat het niet te missen was! Maar hier is het schoon. Ze komt er alleen vrij zwart weer uit maar is wel lekker afgekoeld en dat was de bedoeling.

Daarna hobbelen we samen naar de koetjes. Er zijn twee kalfjes! Volgende keer even een camera mee voor een foto van de kleintjes. Ze zijn echt schattig. Nu nummer drie nog want ik dacht dat ze alle drie drachtig waren. Het is te hopen dat het niet weer drie stiertjes zijn.

We lopen weer terug en pakken nog een stukje door de schaduw. Dat kan woefje wel nu ze lekker is afgekoeld en na ruim 10 kilometer staan we weer bij de auto. Toch langer dan gedacht zo met woeffie. Lekker loopje, heerlijk kunnen mijmeren over wel of niet verhuizen onderweg. Zou ik dit nu niet vreselijk missen? En hoe is het daar eventueel? De natuur is geweldig en volgens mij ook afwisselend genoeg met zowel weilanden als bos en zandverstuivingen. Dichtbij is ook een plas waar je buiten het seizoen welkom bent met een hond. Een hoop onrust dus momenteel!

gegevens:

* 10,5 km
* 18 graden
* 1000/100

juli 63 km – 2017 totaal 1.680 km

15.07.2017 – hitland – 12 km

Het is de laatste dagen veel te druk met allerlei dingen. Dat is jammer want ik kom noch aan fietsen noch aan lopen toe. Maar vandaag gaan we dan toch even aan het einde van de middag op pad voor een rondje. S. fietst mee en neemt ook de doggyride mee voor de zekerheid. Het is een beetje vreemd weer en als het kan, dan gaat de kar gewoon mee. We kiezen voor een kort rondje en na de warming up lopen we even over het grindpad richting de dijk en gaan daar de dijk op. Ik loop daarbij ver vooruit op S. die eerst moet wachten op woef en daarna woef in de kar moet doen en de kar de dijk op moet duwen. Ik loop rustig door en zie ergens in de verte achter me het oranje vlaggetje van de doggyride. Even later rijdt S. gezellig naast me.

klik voor groot

Daarna slaan we bij de tweede afslag weer het natuurgebied in. Wafje zat dus een kleine 2 kilometer in de doggyride en dat is prima. Het is vrij warm en heel benauwd vandaag. Zou het gaan onweren? Woef loopt weer gezellig mee en als ik richting de koetjes loop om te kijken of er al kalfjes zijn (nee), geeft S. woefje water te drinken. Is het geen plaatje zo?

klik voor groot


We lopen weer terug richting de start en maken nog een klein extra lusje. Het lopen gaat verder goed ondanks dat ik wel erg uit conditie raak deze maand door alles wat er speelt. Het is lang geleden dat ik zo weinig gelopen heb en dat voelt ook helemaal niet fijn. In ieder geval nu weer een lekker rondje gelopen en dat ging goed ondanks de warmte. Woefje doet het ook prima en heeft het wel prettig met haar korte vachtje volgens mij.

Op naar de volgende ronde maar weer.

gegevens:

* 12 km
* 18 graden

juli 53 km – 2017 totaal 1.669 km

11.07.2017 – hitland – 13 km

Gisteren heb ik een kort rondje met woefje gelopen. Dat ging prima. Vandaag ga ik alleen op pad nadat ik eerst met woef gewandeld heb. Ik heb niets bij me, loop dus lekker zonder rugzak of iets anders, alleen de spibelt voor de sleutel heb ik om. Als ik op de parkeerplaats sta, scheurt de hemel open. Het regent dat het giet. Maar aangezien ik nog meer te doen heb, besluit ik gewoon te gaan. Jammer dat ik geen petje op heb maar dat is dan jammer. Tijdens het inwandelen voelt het niet erg lekker zo op mijn blote huid maar zodra ik begin met het hardlopen is het allemaal prima. Het voelt eigenlijk wel heel verfrissend moet ik zeggen. Na 13 kilometer sta ik weer bij de auto. Prima rondje, lekker gelopen.

Op naar de volgende ronde. Morgen komt er misschien niets van omdat we weer naar het huis gaan kijken. Ik neem wel mijn spullen mee maar er wordt slecht weer verwacht. Afwachten maar en anders wordt het donderdag weer.

gegevens:

* 13 km
* 18 graden

juli 41 km – 2017 totaal 1.658 km

10.07.2017 – hitland – 9 km

Gisteren ben ik thuis gekomen na de fietstrip naar Aken. dat was ontzettend leuk maar redelijk vermoeiend vanwege het warme weer. Vooral de laatste echte fietsdag, afgelopen vrijdag was zwaar en warm. Totaal reed ik 270 kilometer en dat was dus een mooie tocht.

Vandaag ga ik voor het eerste rondje met woefje weer op pad voor een runnetje. Van lopen is niets gekomen afgelopen dagen, zelfs niet op zaterdag. Toen waren we druk met andere dingen! Maar vandaag ga ik zeker lopen. Ik ben benieuwd hoe dat voelt maar het valt me alleszins mee. Ik besluit een kort rondje te doen over de dijk en naar de koetjes. Ik loop eerst 2.000 mtr continu en daarna nog 2.500 mtr continu en dat gaat prima. Mijn warming up was natuurlijk idioot lang maar dat leek me nou prima na al dat fietsen. Morgen weer een langere en betere run maar voor nu ben ik tevreden. Wafje deed het gelukkig ook goed.

gegevens:

* 9 km
* 18 graden

juli 28 km – 2017 totaal 1.645 km

04.07.2017 – hitland – 7 km

Vandaag is een beetje drukke dag. Ik ga een huis bezichtigen en daarna de fiets ophalen voor de trip naar Duitsland waar ik morgen mee ga beginnen. Toch wil ik nog wel even een stukje loslopen en waf en ik gaan in de vroegte op pad. Ik kies voor de korte ronde via de dijk en weer terug. Dat zou ik net moeten halen als ik een beetje voortmaak. Mijn hoofd zit aardig vol merk ik al. Hoe is het huis? En hoe gaat het fietsen straks? Is het leuk, kan ik het en is het een goed idee?

Ik hobbel over de dijk. Morgen neem ik hier het pontje naar de overkant en vanaf daar ga ik het grote onbekende in met de geleende fiets. En wat vind ik eigenlijk van die fiets?

Voordat ik er erg in heb zijn we alweer terug het natuurgebied in. Woefje doet het gelukkig goed. Daarna zijn we alweer snel bij de auto en na 7 kilometer zijn we klaar. Onderweg naar huis tik ik het adres vast in van het huis en zie tot mijn schrik dat het gewoon anderhalf uur rijden is en geen 5 kwartier zoals we dachten. Ik heb dus nog precies 10 minuten om me op te frissen, om te kleden en op weg te gaan. Opschieten dan maar. Morgen vertrek ik met mijn fietsje en van lopen komt dus de komende dagen niets meer.

gegevens:

* 7 km
* 18 graden

juli 19 km – 2017 totaal 1.636 km

03.07.2017 – hitland – 12 km

Tot mijn verrassing heb ik al enkele dagen niet gelopen. Gisteren heb ik een 120 km fietstocht gereden op de racefiets en kwam het er niet meer van. Zaterdag was het winderig en guur weer en had ik simpelweg geen zin om naar buiten te gaan. De loopband werd het uiteindelijk ook niet meer…. Vrijdag zijn we naar fietsen gaan kijken en was de dag ook tamelijk vol en zo is er elke keer wel wat geweest.

Maar vandaag vertrek ik meteen voor het eerste rondje van waf voor mijn looprondje. Het is zonnig en ik hoop maar dat het niet te warm is voor woefje. We doen eerst de warming up en ik zie een mooie ooievaar foerageren in het veld naast me. Prachtig gezicht natuurlijk.

klik voor groot

Daarna gaan we van start en dat gaat gelukkig prima. Ik merk niets van de lange fietstocht van gisteren en dat doet me goed. Ik heb ook niet snel gefietst maar het is en blijft een heel eind. Waf en ik lopen rustig ons rondje en grappig genoeg wil ze bij het watertje weer even afkoelen en zwemmen. Ik had al een tijdje een stokje in mijn hand dat ik eerder vond en dat gooi ik een paar keer weg. Dat vindt ze leuk maar het is blijkbaar op een gegeven moment ook echt genoeg. Daarna lopen we dus gauw weer verder.

klik voor groot

Ik loop naar de dijk en terug naar de koeien. Er zijn nog steeds geen kalfjes zie ik. Afwachten maar, het zal niet zo lang meer duren denk ik. Als we weer langs het watertje komen hoeft woefje niet te zwemmen blijkbaar. Ik stop even maar ze hoeft niet dus lopen we weer door. Water wil ze ook al niet. Verderop komen we twee gladhaar Vizslas tegen en we kletsen even. Woefje rust meteen even uit dus dat is wel lekker. Daarna gaan we weer verder voor het laatste stukje en na 12 km staan we weer bij de auto. Prima rondje, niet te warm en een mooi begin van de dag zo.

Op naar de volgende run maar weer.

gegevens:

* 12 km
* 18 graden

juli 12 km – 2017 totaal 1.629 km

28.06.2017 – hitland – 12 km

Vandaag ga ik weer een stukje lopen. Het schiet deze maand niet zo op qua kilometers maar ik heb ook gefietst. Inmiddels groei ik wel dicht. Ik schrik me rot van de foto’s dus ik zal er eens iets aan moeten doen denk ik. Wafje gaat weer mee vandaag dus dat is gezellig. Het is niet zo warm vandaag maar wel heel benauwd en klam. Niet echt prettig. Vandaag loop ik 1000-tjes want dat loopt toch wel prettig. Mooie opgang weer naar andere stukken. Ik moet er echt weer even in komen geloof ik.

Wafje vindt het ook warm en zwemt weer heerlijk. Gelukkig had ik een takje gevonden zodat ze iets kan gaan halen en brengen en dat vindt ze leuk om te doen.

klik voor groot

Na het zwemmen lopen we weer terug richting de start. Verder geen bijzonder rondje, het lopen ging goed en op mijn gemakje. Wafje vond het ook prima vandaag. Op naar de volgende ronde maar weer.

klik voor groot

gegevens:

* 12 km
* 18 graden

juni 208 km – 2017 totaal 1.617 km

26.06.2017 – hitland – 12 km

Gisteren zijn we thuis gekomen uit Schotland en vandaag ga ik weer een rondje lopen op Hitland. Samen met woefje want haar laatste run was de mooie lange van Eyemouth naar Berwick upon Tweed (23 km) afgelopen donderdag. Genoeg rust dus en lekker mee vandaag! Het is al best warm als we om 8 uur starten en ik ben benieuwd hoe het hier zal gaan. Geen fijne luchtjes en geen zachte ondergrond overal! Maar ze doet het prima maar heeft het wel warm. Na 4 kilometer baddert ze even bij het zwanenwatertje. Toevallig dobbert er ook een zwaan maar die kijkt niet op of om gelukkig. Na het badderen lopen we weer verder. Ik loop even naar de dijk via de lange arm en daarna naar de weg via de korte arm. De Hooglanders hebben nog geen kalfjes. Dat duurt dus nog even maar binnenkort zullen ze er wel zijn denk ik. Alle drie zijn ze drachtig! Als we teruglopen, gaat woefje weer het water in en deze keer gooi ik een een of andere stengel met pol eraan zodat ze die kan gaan halen. En ze zwemt weer! Vorig jaar deed ze dat hier voor het eerst en nu zwemt ze ook weer rustig weg van de kant om het plantje op te halen!

klik voor groot

Na dit zwemfeest gaan we weer terug. Ik heb dan een 12 km rondje gelopen en dat is voor nu ook prima. Ik wil vanmiddag nog even fietsen op de racefiets! Aan het einde van de run klets ik nog even met iemand die een drijvende dummy heeft. Daar hebben we het even over en ook over de honden. Ondertussen schurkt de natte Labrador tegen mijn kousen die in een oogwenk totaal zwart zijn van de modder. Euh….

Woef is ondertussen weer helemaal uitgerust en wil nog wel een stukje maar ik vind het genoeg. Op naar de volgende run maar weer!

gegevens:

* 12 km
* 20 graden

juni 197 km – 2017 totaal 1.605 km

24.06.2017 – spott – 8 km

Gisteren heb ik niet meer gelopen. Ik liep de zes dagen achter elkaar voor de berwickshire coastal route en ik heb gisteren alvast alles opgeruimd voor vertrek. In de middag haalde ik S. op van het vliegveld en daarna hebben we gezellige dingen gedaan. Niet meer gelopen dus. Vandaag vertrekken we weer naar Nederland maar om 7 uur vertrek ik eerst nog even voor een kort rondje zonder wafje. We gaan straks nog met haar wandelen bij St Abbs Head dus ze komt niks te kort vandaag!

Ik neem voor de zekerheid toch de camera los in mijn hand mee want je weet maar nooit wat ik ga zien onderweg.

klik voor groot

Het weer is ook prima. Ik zie niets bijzonders helaas maar het rondje gaat prima en het is mooi om nog even hier te lopen.

klik voor groot


Ik kan overal lekker doorlopen en in no time ben ik alweer terug bij de cottage. Nu de fietsen nog op de auto en daarna vertrekken we snel voor een laatste ochtend en halve middag UK.

gegevens:

* 8 km
* 16 graden

juni 185 km – 2017 totaal 1.593 km

berwickshire coastal route – 86 km

Eigenlijk was het de bedoeling geweest om deze route in 2016 te lopen. Maar ik dacht dat wafje toen niet fit genoeg was (waar ik me uiteindelijk in vergiste want ze vindt gewoon geen bal aan de weg hier bij het huisje en is dan niet vooruit te branden) en dus deed ik niets van de route. Dit jaar wilde ik de route in 2 dagen doen met wild camping bij Pettico Wick bij St Abbs Head. Dat zou betekenen dat we 25 km per dag zouden moeten lopen om dat te halen want de route in zijn geheel is maar 50 km.

Maar toen kwam ineens de zomer en werd het bijna 30 graden. Ik besloot dan maar de route in stukken te knippen en te kijken of het me zou lukken om in mijn laatste week dan alles te doen. Een route van 25 kilometer lijkt niets maar in dit gebied moet je echt wel enkele uren uittrekken voor een dergelijke afstand en zeker met bepakking. Dat zou teveel zijn voor woef (denk ik). Dat zou wel betekenen dat ik hele stukken heen en weer zou moeten lopen omdat er niet overal bussen rijden. Achteraf gezien had ik het misschien toch nog anders kunnen doen. De route loopt vanaf de Cove (eigenlijk vanaf Cockburnspath) naar Berwick Upon Tweed.

Mijn eerste etappe begon bij St Abbs. Ik dacht dat dit het mooiste stuk zou zijn en ik wilde dat per se gelopen en gezien hebben. Het leek me ook een heel zwaar stuk vanwege het hoogteprofiel. Dat klopte maar ondanks de warmte liepen we toch die dag 20 km van St Abbs naar Eyemouth en terug en verder naar St Abbs Head en terug. Dit was denk ik een van de mooiste routes die ik ooit liep. Ik zag zelfs dolfijnen in de zee die dag.

Het voorliggende stuk knipte ik in stukken. Dat zouden er twee moeten zijn maar vanwege de warmte werden het maar liefst vier korte stukken (heen en weer)! Het lukte mij niet om Dowlaw te bereiken vanaf de start (omdat ik anders te lang weg zou zijn voor woef) en het lukte me met woefje niet om Dowlaw te bereiken vanaf St Abbs Head. Gelukkig kon ik Dowlaw wel als keerpunt maken in een route dus werden het vier kleine stukken waarvan twee met woefje en twee alleen. Als laatste etappe restte ons dus nog de lange etappe van Eyemouth naar Berwick upon Tweed. Dat zou ongeveer 23 km zijn als ik met de bus terug zou gaan en die verbindingen waren goed.

De route loopt vooral langs de kliffen. Heel hoog boven het water en dat is prachtig, zeker met mooi weer. Ik moet wel bekennen dat ik op een gegeven moment de kliffen wel een beetje genoeg had gezien. Misschien doordat ik de route zoveel langer maakte, ik weet het niet. Zeker op het stuk tussen the Cove en St Abb gaat het uitzicht op het power station uiteindelijk een beetje vervelen. Alles rond St Abb is prachtig. Het stukje van Eyemouth naar Berwick upon Tweed is ook leuk vanwege Eyemouth zelf, Burnmouth dat als verrassing ineens in de diepte blijkt te liggen in de rimboe en natuurlijk Berwick upon Tweed zelf. Er is genoeg te zien en de route is afwisselend.

Het grote nadeel van de route zijn de hoogteverschillen en de soms totaal niet onderhouden paden die bijna niet begaanbaar zijn. Dat is ontzettend vervelend en als je wilt joggen is dat soms niet eens mogelijk. Sommige stukken aan het begin zijn ook eng, heel dicht langs de klifrand zonder hek. Dat vind ik op mijn oude dag niet prettig en zou ik met harde wind dus echt nooit aandurven. Vervoer tussen de etappes is dus lastig. De officiele etappes zijn: cockburnspath – dowlaw (12 km), dowlaw – st abbs (11 km), st abbs – eyemouth, – eyemouth (6 km) – berwick upon tweed (19 km). De website houdt voor hikers ongeveer 3 km/uur aan.

Onderstaand de mooiste foto’s in de logische volgorde van de route:

klik voor groot

cove to dowlaw halverwege


halverwege dowlaw naar dowlaw


dowlaw tot halverwege st abbs headhalverwege st abbs head naar st abbs head


st abbs head naar eyemouth

eyemouth naar berwick upon tweed
De route in zijn geheel: (klik voor groot)

Route openen in Google Earth